Led Zeppelin vydajú reedíciu albumu Physical Graffiti

NETKY.SK • 9 Január 2015, 15:49 • 2 min
Led Zeppelin vydajú reedíciu albumu Physical Graffiti

LONDÝN - Priaznivci už nefungujúcej britskej kapely Led Zeppelin sa môžu tešiť na reedíciu albumu Physical Graffiti (1975).

slovakia

left justify in out

Novinka sa dostane na trh 24. februára, teda presne 40 rokov neskôr od prvého vydania. Vynovená štúdiovka vyjde ako 2CD či na dvoch vinyloch, pričom k obom verziám ponúknu aj deluxe edíciu s bonusmi. Super deluxe box set bude obsahovať aj 96-stranovú knihu zahŕňajúcu raritné fotografie kapely. Bonusový nosič ponúkne zatiaľ nevydané verzie skladieb Trampled Under Foot (pod názvom Brandy & Coke, pozn. SITA), Sick Again, In My Time Of Dying, House Of The Holy, In The Light (pod názvom Everybody Makes It Through), Boogie With Stu a Kashmir (pod názvom Driving Through Kashmir). O novinku sa rovnako ako o vlaňajšie reedície prvých piatich albumov kapely postaral gitarista Jimmy Page.

 

Kapela Led Zeppelin vznikla v roku 1968 v Londýne a neskôr sa stala jednou z najúspešnejších, najinovatívnejších a najvplyvnejších kapiel v histórii. Pôvodne sa formácia volala New Yardbirds a okrem spomínaného Pagea ju tvorili aj spevák Robert Plant, basgitarista a klávesák John Paul Jones a bubeník John Bonham. Status superhviezd a následne i legiend im definitívne zabezpečila mimoriadne úspešná štvrtá štúdiová nahrávka, ktorej nedali žiadny názov a zvyčajne sa označuje ako Led Zeppelin IV (1971). Práve z nej pochádza jedna z najznámejších skladieb formácie Stairway To Heaven. Všetky štúdiovky Led Zeppelin okrem prvej, eponymnej (1969) a poslednej (Coda, 1982) ovládli britský albumový rebríček a výborne sa im darilo aj v tom americkom. Rozpad jednej z najlepšie predávaných kapiel sveta prišiel v roku 1980 so smrťou bubeníka Bonhama. Zostávajúci členovia kapely následne rozbehli sólové kariéry. Niekoľkokrát sa však ešte stretli na pódiu, pričom za bubny sa i na zatiaľ poslednom koncerte v Londýne v roku 2007 posadil Bonhamov syn Jason. Americký dvojtýždenník Rolling Stone ich označil za "najtvrdšiu kapelu všetkých čias a najvýznamnejšiu kapelu 70. rokov". V roku 1995 ich uviedli do Rock'n'rollovej siene slávy. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona