LED vianočné osvetlenie je lepšie pre životné prostredie

NETKY.SK • 24 December 2022, 10:00 • 2 min
LED vianočné osvetlenie je lepšie pre životné prostredie

BRATISLAVA - LED vianočné osvetlenie ušetrí peniaze o 80 percent a je lepšie pre životné prostredie. Pre TASR to uviedla koordinátorka energetickej a klimatickej kampane Greenpeace Slovensko Barbara Bagiová. Zároveň upozorňuje, že osvetlenie prispieva k svetelnému smogu, preto ho treba zhasínať čo najčastejšie.

slovakia

left justify in out

V prípade stromčeka Bagiová hovorí, že živý stromček bude vždy ekologickejší. Umelé stromčeky sú vyrobené z PVC a je ich potom náročné recyklovať. Skončia potom na skládkach, kde znečisťujú životné prostredie. "Živý stromček, samozrejme, nie je úplne dokonalý, pretože pri ich pestovaní môžu využívať aj chemické pesticídy. Tie sú nebezpečné pre prírodu, zvieratá v nej, ale aj pre ľudí, ktorým sa takýto stromček dostane do domácnosti," podotkla. Ideálne je podľa Bagiovej zakúpiť vianočný stromček z lesnej škôlky, stromček v kvetináči alebo čečinu. Takýto stromček môže vydržať dlhšie. "Fantázia však ponúka ďalšie možnosti, ako je napríklad výroba netradičných stromčekov z drevených rebríkov, konárov stromov, starých kníh, kartónu alebo iných ekologických materiálov," povedala Bagiová. Dodala, že najlepšou voľbou je stromček, ktorý už máme, a teda nekupovať nový.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies