Lecha Walesu vyšetrujú pre údajnú krivú výpoveď

NETKY.SK • 23 August 2017, 10:30 • 2 min
Lecha Walesu vyšetrujú pre údajnú krivú výpoveď

VARŠAVA - Bývalého poľského prezidenta a disidenta Lecha Walesu vyšetrujú pre údajné krivé výpovede týkajúce sa podozrení z jeho spolupráce s komunistickou štátnou bezpečnosťou. Informovala o tom v utorok poľská generálna prokuratúra.

slovakia

left justify in out

Podľa zástupcu generálneho prokurátora Andrzeja Pozorského mal Walesa krivo svedčiť počas výpovedí pod prísahou. Vyšetrovanie pravdivosti Walesových výrokov sa podľa neho začalo už 29. júna.

 

Poľský Ústav pamäti národa (IPN) v januári tohto roka zverejnil závery grafologických analýz, ktoré údajne dokazujú, že Walesa v rokoch 1970-76 donášal za peniaze na svojich spolupracovníkov. Rukopis na vlani objavených dokumentoch podpísaných spolupracovníkom s krycím menom Bolek sa podľa IPN zhodujú s Walesovým písmom.

 

Samotný Walesa akúkoľvek spoluprácu s komunistickou štátnou bezpečnosťou popiera a tvrdí, že jeho podpisy na spomínaných dokumentoch i jeho údajné správy boli sfalšované.

 

Kritici tvrdia, že nové vyšetrovanie voči Walesovi je súčasťou snáh vládnucej konzervatívnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) o diskreditáciu bývalého vodcu nezávislého odborového hnutia Solidarita, ktoré výrazne prispelo k pádu poľského komunistického režimu. Na čele PiS stojí Walesov dlhoročný politický rival Jaroslaw Kaczynski.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies