Lech Walesa odhalil vo Varšave Reaganov pamätník

NETKY.SK • 23 November 2011, 03:20 • 2 min
Lech Walesa odhalil vo Varšave Reaganov pamätník

Lech Walesa odhalil vo Varšave Reaganov pamätník

slovakia

left justify in out

img

Pamätník niekdajšieho prezidenta USA Ronalda Reagana dnes pri príležitosti jeho nedožitých 100. narodenín spred deviatich mesiacov odhalil vo Varšave bývalý zakladateľ Solidarity, neskôr prvý muž Poľskej republiky Lech Walesa.
Dielo sochára Wladyslawa Dudeka, ktoré stojí pred americkou ambasádou v poľskej metropole, prezentuje Ronalda Reagana stojaceho za rečníckym pultom. Autor sa nechal inšpirovať fotografiami štátnika, ktoré vznikli pri jeho historickom vystúpení pred Brandenburskou bránou rozdeľujúcou ešte v tom čase nemecký Berlín (1987). Reagan sa vtedy obrátil na sovietskeho lídra Michaila Gorbačova s výzvou, aby otvoril túto bránu a zbúral Berlínsky múr.
Lech Walesa v príhovore konštatoval, že pád komunizmu bol udalosťou, ktorá sa dlho javila ako nereálna. Súčasne vyzval prítomných, aby vzdali hold pamiatke amerického prezidenta, ktorý sa pričinil o ukončenie éry bipolárneho sveta.
Prítomní, medzi ktorými nechýbali ani primátorka Varšavy Hanna Gronkiewiczová-Waltzová, niekdajší šéf poľskej diplomacie, v súčasnosti splnomocnenec premiéra pre medzinárodný dialóg Wladyslaw Bartoszewski, ale ani delegácia amerických kongresmanov, si vypočuli aj posolstvá, ktoré pri tejto príležitosti adresovali účastníkom slávnosti prezidenti Poľska a USA, Bronislaw Komorowski a Barack Obama. Ich obsah tlmočili šéf prezidentskej kancelárie vo Varšave Jacek Michalowski a mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec USA v Poľsku Lee Feinstein.
Ronald Reagan, ktorý bol prezidentom USA v rokoch 1981-1989, patril k tým, ktorí podporovali poľskú Solidaritu a podľa analytikov sa zaslúžil aj o pád Berlínskeho múru. Zomrel vo veku 93 rokov v roku 2004.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona