Lebeda: Migrácia do Európy potrvá roky, EÚ chýba jednota pri jej riešení

NETKY.SK • 17 September 2016, 14:18 • 2 min
Lebeda: Migrácia do Európy potrvá roky, EÚ chýba jednota pri jej riešení

BRATISLAVA - Migračné vlny do Európy sa tak skoro neskončia a zrejme potrvajú ešte desiatky rokov. Faktom však zostáva, že tri štvrtiny utečencov sú stále lokalizované v rámci vlastných alebo susedných tranzitných krajín. Do Európy sa zatiaľ dostala a naďalej bude dostávať len "špička ľadovca".

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre TASR to povedal šéf analytického centra Glopolis Petr Lebeda. "Globálny pohyb a miešanie kultúr je realitou a musíme sa na to postupne adaptovať, pretože tak skoro sa tento vývoj neskončí. Viacero štúdií ukazuje, že v najbližších rokoch či desiatkach rokov sa objem globálnej migrácie príliš nezmenší a navyše vplyv environmentálnych zmien na migráciu vzrastie," zdôraznil Lebeda.

 

Aj bratislavský summit EÚ ukázal, že v otázke ako riešiť problém utečencov, chýba v únii jednota. "Vidíme rozpor medzi tým, čo chce presadiť Európska komisia (EK) a medzi tým, aké sú aktuálne národné záujmy členských krajín. Bruselským návrhom, nech sú v tejto oblasti akokoľvek premyslené, chýba dostatočná podpora členských štátov. Pozitívom však je, že sa EK snaží balansovať a zároveň riešiť rôzne aspekty migračnej krízy či už je to ochrana vonkajšej hranice, alebo reforma spoločného európskeho azylového systému, či spolupráca s tretími krajinami," vysvetlil Lebeda, s tým, že pri otázke migrantov je veľká deliaca čiara medzi západnými a postkomunistickými členmi EÚ, ktoré majú stovky či pár tisíc utečencov a tí nie sú žiadnou faktickou hrozbou.

 

"Kľúčový problém je v symbolickej rovine. Otvára to otázku kultúrnej identity solidarity, otázku pracovného trhu, národnej suverenity, ktoré sú v postkomunistických krajinách vnímané citlivejšie. Politici to zneužívajú alebo s tým nezvládajú pracovať. Už to pochopili aj západoeurópski členovia EÚ, ktorí vidia, že je k otázke kvót potrebné pristupovať citlivo a hľadať nejaké alternatívne riešenia. Napríklad v tom, že ak krajina prijme menej utečencov, potom sa bude viac podieľať na pomoci tretím krajinám, ktoré sú zdrojom alebo tranzitnými cestami pre migrantov," dodal Lebeda.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies