Le Penovej strana podáva trestné oznámenie na Femen, Femen dá podnet na FN

NETKY.SK • 2 Máj 2015, 07:31 • 2 min
Le Penovej strana podáva trestné oznámenie na Femen, Femen dá podnet na FN

PARIŽ - Francúzsky Národný front (FN) podá trestné oznámenie na organizáciu

slovakia

left justify in out

Femen, ktorej tri polonahé aktivistky v piatok narušili prvomájový prejav líderky FN Marine Le Penovej v Paríži.

Tri aktivistky Femen mali na holých prsiach napísané heslá "Heil Le Pen" a "Stop fašizmu". Ženy sa objavili na balkóne budovy nad pódiom, kde stála Le Penová, a vykrikovali heslá proti Národnému frontu. Prítomní ich vypískali. Ochranke FN trvalo desať minút, kým sa protestujúcich žien zmocnila.

 

Vykoľajená Le Penová potom uviedla, že "je to paradox: vyhlasovať sa za feministky a pokúsiť sa narušiť poctu Jane z Arku."

 

Hovorkyňa združenia Inna Ševčenková, ktorej vo Francúzsku v roku 2013 udelili politický azyl, vyhlásila, že mieni FN žalovať za použitie neprimeranej sily pri riešení konfliktu s aktivistkami. Na margo prvomájovej akcie uviedla, že "naším cieľom bolo ukázať, aká je Marine Le Penová v skutočnosti a ukázať jej pravú tvár."

 

Marine Le Penová vystriedala na čele strany v roku 2011 svojho otca a odvtedy sa usiluje zbaviť ju antisemitského imidžu - prezentuje ju ako euroskeptickú stranu zameranú proti imigrantom. Vo svojom piatkovom prejave kritizovala nielen súčasnú vládu prezidenta Francoisa Hollanda za spôsob, akým rieši ekonomické problémy a stúpajúcu nezamestnanosť, ale aj bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý sa snaží dostať svoj konzervatívny Zväz za ľudové hnutie (UMP) znova do popredia politiky pred prezidentskými voľbami v roku 2017. "Umožnili, aby sa vo Francúzsku usadilo množstvo imigrantov. Uvoľnili granát islamského fundamentalistu," vyhlásila o nich Le Penová.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies