Le Penová žiada vládu o obnovenie kontrol na francúzskych hraniciach

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:06 • 2 min
Le Penová žiada vládu o obnovenie kontrol na francúzskych hraniciach

PARÍŽ - Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová dnes v reakcii na obnovenie kontrol na hraniciach Nemecka vyhlásila, že "Nemecko dobehla realita jeho poblúznenia z migrantov". Informovala o tom televízia France24.

slovakia

left justify in out

Le Penová podľa tohto zdroja dodala, že keď Nemecko otváralo svoje hranice pre migrantov, videlo v "tejto ľudskej mase zdroj lacnej pracovnej sily". Dobehla ho však "realita poblúznenia z migrantov", konštatovala Le Penová. Kritizovala "nezodpovedné vyhlásenia" nemeckej kancelárky Angely Merkelovej, ktoré "migrantov povzbudili" k ceste do EÚ.


Poukázala na to, že realita prinútila Nemecko, aby radikálne zmenilo svoju politiku, keď "pozastavilo platnosť schengenských zmlúv a obnovilo svoje hranice s Rakúskom".


V tejto súvislosti Le Penová vyzvala francúzsku vládu na rovnaký krok a obnovenie kontroly na hraniciach. Kritizovala vládu v Paríži aj za súhlas s prevzatím časti migrantov z Nemecka, ktoré ich už nechce prijímať v avizovanom objeme.
Postoj francúzskej verejnosti k prijímaniu migrantov nie je jednoznačný - podobne ako aj v iných krajinách EÚ. V snahe riešiť situáciu vláda cez víkend prostredníctvom ministra vnútra Bernarda Cazeneuva prisľúbila obciam, ktoré do roku 2017 poskytnú svoje ubytovacie kapacity, že za každého ubytovaného utečenca dostanú dotáciu vo výške 1000 eur.
Premiér Manuel Valls súčasne ubezpečil, že pomoc s ubytovaním pre utečencov nijako neohrozí opatrenia vlády voči občanom v hmotnej núdzi, vrátane bezdomovcov.


Francúzsky prezident Francois Hollande dnes vyhlásil, že Francúzsko a Nemecko budú dôsledne trvať na vzniku kontrolných centier na hraniciach EÚ.


Vysvetlil, že registračné centrá pre migrantov by mali vzniknúť v Grécku, Taliansku a Maďarsku, aby "sme sa vyhli tomu, čo sa deje dnes". Dodal, že Nemecko i Francúzsko žiadajú, aby "Európa mohla mať na svojich hraniciach kontroly. Za tejto podmienky utečenci budú môcť byť prijatí dôstojne" a celá procedúra bude pod kontrolou.
Prílevu migrantov a utečencov do EÚ je dnes v Bruseli venované rokovania ministrov vnútra 28 členských krajín EÚ.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies