Le Penová údajne podvádzala pri elektronickom hlasovaní

NETKY.SK • 11 December 2015, 13:12 • 2 min
Le Penová údajne podvádzala pri elektronickom hlasovaní

BRUSEL - Predseda Európskeho parlamentu (EP) Martin Schulz pozval francúzsku europoslankyňu a šéfku Národného frontu (FN) Marine Le Penovú "na koberec", aby podala vysvetlenie týkajúce sa podvodného elektronického hlasovania v europarlamente, ku ktorému malo dôjsť v októbri v Štrasburgu.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga citovala slová Schulzovho hovorcu Armina Machmera, ktorý potvrdil, že predseda EP si nechal zavolať Le Penovú, aby podala náležité vysvetlenia. Existuje totiž mnoho rozporov a nezrovnalostí vo svedectvách týkajúcich sa elektronického hlasovania šéfky FN v zákonodarnom zbore EÚ, ku ktorému došlo 28. októbra.

 

Vyšetrovanie by mohlo vyústiť aj do podoby sankcií, ak sa potvrdí, že hlasovanie bolo zmanipulované.

 

Holandský europoslanec Marcel De Graaff, ktorý je spolupredsedom euroskeptickej parlamentnej politickej skupiny Európa národov a slobody (EFN) založenej z iniciatívy Le Penovej, už priznal, že 28. októbra po niekoľko minút hlasoval namiesto nej, keď použil jej hlasovaciu elektronickú kartu. Šéfka FN sa mala v tom čase zúčastniť na volebnom zhromaždení členov svojej strany vo Francúzsku.

 

De Graaff, ktorý v pléne europarlamentu v Štrasburgu sedí hneď vedľa Le Penovej, uviedol, že sa tohto "prehrešku" dopustil len zo "zdvorilosti" a "gavalierstva". Le Penová spresnila, že sa tak stalo "bez jej povolenia".

 

"Odišla som preč a nechala tam svoju hlasovaciu kartu rovnako, ako to robia desiatky poslancov," ospravedlňuje sa Le Penová.

 

Príslušné nariadenie Európskeho parlamentu zakazuje poslancom, aby hlasovali namiesto svojich kolegov. Ak sa hlasovanie neuskutočňuje zdvihnutím ruky, vykonáva sa pomocou elektronickej karty s menom poslanca, ktorú treba zasunúť do hlasovacieho zariadenia inštalovaného pred kreslom každého člena EP.

Schulz musí vyšetriť aj ďalšie podozrenia z toho, že okrem De Graaffa v mene Le Penovej hlasoval aj ďalší člen frakcie EFN, francúzsky europoslanec za Národný front Nicolas Bay. Ten taktiež sedí vedľa Le Penovej a rovnako mal pri hlasovaní použiť jej elektronickú kartu.

 

Kým De Graaff priznal svoj čin, Bay to popiera. Aj napriek tomu, že piati europoslanci potvrdili, že ho videli hlasovať namiesto svojej straníckej šéfky.

 

Vyšetrovanie naznačilo, že Le Penová "hlasovala", aj keď bola v budove EP, ale nachádzala sa mimo zasadacej sály, kde prebieha hlasovanie.

 

Prvé upozornenia vedeniu EP o podvodoch pri októbrovom hlasovaní členov EFN prišli od nemenovanej švédskej europoslankyne.

 

Poslanci zodpovední za "prechmaty" pri elektronickom hlasovaní môžu čeliť postihom v podobe zrušenia jedného alebo viacerých mandátov v europarlamente alebo v podobe dočasného vylúčenia z tejto inštitúcie.

n

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies