Le Penová sa v utorok chystá oznámiť vznik vlastnej frakcie v europarlamente

NETKY.SK • 16 Jún 2015, 08:31 • 2 min
Le Penová sa v utorok chystá oznámiť vznik vlastnej frakcie v europarlamente

BRUSEL - V Európskom parlamente (EP) vzniká nová politická skupina, ktorá zoskupí eurofóbne a euroskeptické sily združené pod taktovkou francúzskej europoslankyne a šéfky Národného frontu (FN) Mariny Le Penovej. Informovali dnes večer francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Nová skupina v EP by sa mala volať Európa národov a slobôd. Le Penová v pondelok odmietala potvrdiť ďalšie detaily o vzniku tejto skupiny, naznačila len toľko, že oficiálne novú frakciu predstaví v utorok 16. júna počas tlačovej konferencie v Bruseli.

Le Penová, ktorá prebrala vedenie FN od svojho otca v roku 2011, sa snaží "znormalizovať" túto stranu, obviňovanú z antisemitských a protimoslimských nálad.

 

Zatiaľ je známe, že v novej europarlamentnej skupine budú poslanci z holandskej Strany pre slobodu (PVV), rakúskej Strany slobodných (FPÖ), talianskej Ligy severu a separatistického hnutia z Belgicka Flámsky záujem. Podľa zdrojov z prostredia FN sa k vytvárajúcej sa frakcii pridali aj europoslanci ďalších národností, avšak zatiaľ nie je jasné z ktorých štátov. Diskusie údajne prebiehajú do poslednej chvíle.

 

Pre vytvorenie politickej skupiny v EP treba najmenej 25 poslancov z najmenej siedmych členských štátov EÚ. Le Penová má vďaka svojim uvedeným spojencom 37 poslancov, zatiaľ jej však chýbal dostatočný počet národností.

Vytvorenie vlastnej politickej skupiny by pre Le Penovcov znamenalo nielen väčšiu mediálnu viditeľnosť, vďaka vystúpeniam v pléne, ale aj možnosť šéfovať parlamentným výborom a podvýborom a podľa poštu členov skupiny získavať milióny eur na jej chod z rozpočtu europarlamentu.

 

Le Penová už vlani, po májových voľbách do EP, skúšala vytvoriť novú politickú skupinu, ale jej pokusy kooptovať poslancov z Novej poľskej pravice (KNP) či nacionalistického poslanca z Bulharského národného hnutia (VMRO) zlyhali.

 

Európsky parlament bude mať teraz dva eurofóbne a protiimigračne orientované frakcie. Tou prvou je skupina Európa slobody a priamej demokracie (EFDD) pod vedením britského euroskeptika a vodcu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) Nigela Faragea.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona