Le Penová obvinila svojho otca z politických provokácií

NETKY.SK • 8 Apríl 2015, 13:18 • 2 min
Le Penová obvinila svojho otca z politických provokácií

PARÍŽ - Predsedníčka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová obvinila dnes svojho otca Jeana-Marieho Le Pena, že sabotuje jej úsilie o začlenenie tejto nacionalisticko-populistickej strany do politického mainstreamu.

slovakia

left justify in out

 Jean-Marie Le Pen (86), zakladateľ a súčasný čestný predseda FN, minulý týždeň obhajoval svoj kontroverzný výrok označujúci nacistické plynové komory za "detail histórie". 
     

V utorok zase nazval v Španielsku narodeného francúzskeho premiéra Manuela Vallsa "prisťahovalcom" a obhajoval Philippa Pétaina, vodcu vojnového francúzskeho režimu spolupracujúceho s nemeckými nacistami. 
     

"Zdá sa, že Jean-Marie Le Pen si osvojil stratégiu, ktorá je niekde na pomedzí spálenej krajiny a politickej samovraždy," komentovala otcove vyjadrenia šéfka FN. 
     

Titul čestného predsedu podľa nej neoprávňuje Le Pena na "vulgárne provokácie", ktoré škodia nielen jej ako šéfke FN, čo bolo zrejme ich cieľom, ale negatívne zasahujú celú stranu. 
     

Le Pen odovzdal vedenie FN svojej dcére v roku 2011 s ohľadom na svoj vysoký vek. Nová líderka sa snaží zbaviť stranu obvinení z antisemitizmu a rozšíriť voličskú základňu FN pred prezidentskými voľbami v roku 2017, v ktorých sa chystá kandidovať. Podľa prieskumov by mohla postúpiť do druhého kola volieb, hoci jej víťazstvo nie je pravdepodobné.
     

Marine Le Penová v tejto súvislosti odsúdila snahy svojho otca stať sa oblastným lídrom strany v regióne Provensalsko-Alpy–Azúrové pobrežie pre decembrové lokálne voľby. FN tam dúfa v značné posilnenie svojich pozícií po úspechoch v nedávnych regionálnych voľbách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies