Le Penová je sklamaná z volieb, ale spokojná s výkonom Národného frontu

NETKY.SK • 30 Marec 2015, 15:44 • 2 min
Le Penová je sklamaná z volieb, ale spokojná s výkonom Národného frontu

PARÍŽ - Líderka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová je sklamaná výsledkom svojej strany v druhom kole regionálnych volieb, v ktorom sa FN nepodarilo zvíťaziť v žiadnom zo 101 departementov. Súčasne však vyjadrila spokojnosť s výkonom svojej strany ako takej.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RTL dnes Le Penová pripomenula, že jej strana v regionálnych voľbách v roku 2011 obsadila jediné poslanecké kreslo, zatiaľ čo tento rok vybojovala 62 z 4108 mandátov, o ktoré sa bojovalo. 
     

"Som samozrejme spokojná," vyhlásila Le Penová a uviedla, že počet členov regionálnych rád za FN je teraz 62-násobne vyšší ako v roku 2011. Dosiahnutý výsledok označila za "základ pre budúce veľké víťazstvá", ktoré očakáva ešte v decembrových voľbách do krajských samospráv a v prezidentských voľbách v roku 2017. Uviedla tiež, že cieľom FN "nebolo získať jeden departement".  
     

Le Penová v rozhovore odsúdila politikárčenie Únie za ľudové hnutie (UMP) a Socialistickej strany (PS), ktoré sa podľa nej "rok tvárili, že spolu súperia", ale krátko pred druhým kolom volieb UMP vyzvala svojich voličov v niektorých departementoch, aby podporili kandidáta PS. Týmto postupom UMP a PS zabránili časti voličov, aby mali v zastupiteľstvách departementov svojich reprezentantov. Upozornila tiež, že žiadna z dvojice strán túto stratégiu nepriznáva, čo označila za nečestné voči Francúzom. Vyhlásila, že na francúzskej politickej scéne došlo k znásilneniu demokracie a k vzniku hybridu "UMPS".
     

Pravicová koalícia na čele s UMP exprezidenta Nicolasa Sarkozyho bude po nedeľňajšom druhom kole regionálnych volieb vo Francúzsku ovládať dve tretiny zo 101 departementov. Vyplýva to z konečných výsledkov zo všetkých regiónov s výnimkou zámorského Guadeloupe, ktoré v noci nadnes zverejnilo ministerstvo vnútra.
     

Podľa týchto údajov zvíťazilo UMP a jeho spojenci v 66 departementoch. Vládnuci socialisti (PS) a ďalšie ľavicové strany utrpeli debakel a z doterajších 61 budú mať väčšinu len v 33 regiónoch.
     

Konzervatívci zvíťazili aj v kraji Correze v strednej časti Francúzska a v departemente Essonne neďaleko Paríža, ktoré sú volebnými obvodmi prezidenta Francoisa Hollanda a premiéra Manuela Vallsa. UMP ovládla aj kraje Bouches-du-Rhone a Marseille, ktoré socialisti ovládali viac ako 60 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies