Le Penová chce po vzore britského referenda hlasovať aj o frexite

NETKY.SK • 22 Jún 2016, 15:00 • 2 min
Le Penová chce po vzore britského referenda hlasovať aj o frexite

BRUSEL - Europoslankyňa a šéfka francúzskeho Národného frontu (FN) Marine Le Penová s odkazom na britské referendum opäť vyzvala na potrebu vyhlásenia ľudového hlasovania o zotrvaní v EÚ v každej členskej krajine. Svojim voličom už prisľúbila, že ak ju zvolia za prezidentku, do polroka od konania volieb vyhlási referendum o "frexite", odchode Francúzska z únie.

slovakia

left justify in out

Tlačová agentúra Belga pripomenula, že Le Penová v utorok opätovne označila EÚ za "totalitnú" a vyjadrila nádej, že v každej členskej krajine únie sa bude konať referendum podobné tomu, aké čaká vo štvrtok občanov Británie.

 

S podobným prejavom vystúpila šéfka FN koncom minulého týždňa, v piatok, vo Viedni na stretnutí predstaviteľov európskych krajne pravicových a euroskeptických strán.

 

Le Penová, ktorá vystupuje v pozícii ochrankyne "slobody národov rozhodovať o svojom osude a vybrať si svoje zákony", počas utorkového rozhovoru pre francúzsky televízny kanál uviedla, že to, po čom volá, je referendum aj vo Francúzsku.

 

"Každá krajina EÚ by sa mala o tom vyjadriť v referende," spresnila Le Penová. Dodala, že Francúzov sa prostredníctvom referenda nikto na nič nepýtal za posledných 11 rokov, pričom naposledy, v roku 2005 v prípade referenda umožňujúceho vznik Lisabonskej zmluvy, "boli zradení" tradičnými ľavicovými a pravicovými stranami.

 

Le Penová zdôraznila, že treba vybudovať "Európu národov, ktorá nahradí totalitnú EÚ", akú poznáme dnes. Na otázku, v čom je EÚ totalitná, čo je termín, ktorý ona s obľubou používa voči Bruselu, šéfka FN odpovedala, že to tak vníma preto, lebo "demokracia nemôže byť nad zmluvami o Európe".

 

Zároveň priznala, že ak by bola občiankou Británie, vo štvrtkovom hlasovaní by sa vyslovila za brexit.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies