Le Pen zaplatí 30-tisíc za výroky o plynových komorách

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 15:43 • 2 min
Le Pen zaplatí 30-tisíc za výroky o plynových komorách

PARÍŽ - Bývalého predsedu krajne pravicového francúzskeho Národného frontu (FN) Jeana-Marie Le Pena dnes súd v Paríži uznal za vinného vo veci spochybňovania zločinov proti ľudskosti a odsúdil na zaplatenie pokuty vo výške 30.000 eur. Informovali o tom francúzske médiá.

slovakia

left justify in out

Trestného činu sa Le Pen dopustil vlani, keď v rozhovore pre televíziu BFMTV označil nacistické plynové komory v koncentračných táboroch za "detail" dejín druhej svetovej vojny.

 

Okrem súdom stanovenej pokuty musí Le Pen zaplatiť aj súdne trovy a odškodné vo výške viac ako 10.000 eur trom subjektom, ktoré naňho podali žalobu. Ako dodatočný trest súd nariadil, že jeho verdikt musí byť zverejnený v troch denníkoch.

 

Opakované výroky o plynových komorách odsudzuje aj Le Penova dcéra Marine, ktorá po ňom v roku 2011 prevzala vedenie FN. V snahe očistiť stranu od neonacistického imidžu najskôr pozastavila členstvo svojho otca v strane a neskôr ho z nej dala vylúčiť.

 

Prvé zo série Le Penových vyhlásení o plynových komorách zaznelo 13. septembra 1987, keď uviedol, že túto problematiku nikdy konkrétne neštudoval, ale že "je to len detail dejín druhej svetovej vojny".

 

V rokoch 1991, 1997 a 1999 čelil súdnym obvineniam za tieto výroky vo Francúzsku aj v Nemecku. V roku 2008 svoje slová zopakoval v rozhovore pre francúzsky časopis a v roku 2009 to opäť uviedol na pôde Európskeho parlamentu. Naposledy na tomto názore trval v apríli 2015 v rozhovore pre francúzsku rozhlasovú a televíznu stanicu RMC-BFMTV.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies