Le Pen sa v decembrových voľbách nebude uchádzať o funkciu volebného lídra FN

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 12:06 • 2 min
Le Pen sa v decembrových voľbách nebude uchádzať o funkciu volebného lídra FN

PARÍŽ - Zakladateľ francúzskej pravicovej strany Národný front (FN) Jean-Marie Le Pen nebude kandidovať na post regionálneho šéfa strany v decembrových krajských voľbách. Uviedol to v rozhovore pre denník Le Figaro. Svoje rozhodnutie potvrdí dnes vydaním oficiálneho komuniké, informovala francúzska tlač.

slovakia

left justify in out

Tomuto rozhodnutiu predchádzal krok jeho dcéry, predsedníčky FN Marine Le Penovej, ktorá avizovala disciplinárne konanie voči svojmu otcovi za jeho nedávne kontroverzné výroky o nacistických plynových komorách, ako aj o prisťahovalcoch. Le Penová súčasne stiahla svoju podporu otcovej kandidatúry v straníckom hlasovaní.

 

Kým Le Pen ešte minulý týždeň vyhlasoval, že svoju kandidatúru na post lídra FN v regióne Provence-Alpes-Côte D'Azur (PACA) nestiahne, v rozhovore pre Le Figaro uviedol: "Ak to (kandidatúru) treba obetovať pre budúcnosť hnutia, ja nebudem tým, kto mu spôsobí škodu". Svojich prívržencov vyzval, aby podporili kandidatúru jeho vnučky Marion Maréchalovej-Le Penovej, ktorá je poslankyňou francúzskeho Národného zhromaždenia za kraj Vaucluse.

 

Marine Le Penová minulý štvrtok svojho 86-ročného otca vyzvala, aby sa stiahol z politiky. Vo vysielaní televízie RTL informovala, že voči jej otcovi sa vo FN začne disciplinárne konanie za opakované provokujúce výroky. Priznala, že vo FN tak vznikla "bezprecedentná situácia", ktorú označila za "bolestnú" a vyzvala všetkých členov FN na jednotu.

 

Jej otec, zakladateľ a čestný predseda FN, reagoval výrokom, že sa bude brániť pred straníckymi orgánmi, a nevylúčil, že podnikne "protiútok". Rovnako vyhlásil, že sa nemieni vzdať kandidatúry na post regionálneho lídra FN v regióne PACA.

 

Le Penová avizovala začatie disciplinárneho konania voči svojmu otcovi po tom, ako súčasného francúzskeho premiéra Manuela Vallsa, ktorý sa narodil v Barcelone katalánskemu otcovi a švajčiarskej matke, označil za "prisťahovalca".

 

Okrem toho bránil aj predstaviteľa vichystického režimu maršala Philippa Pétaina, ktorý počas druhej svetovej vojny kooperoval s nacistickým Nemeckom a bol po vojne odsúdený za velezradu. Minulý týždeň zasa Le Pen obhajoval svoj dávny výrok, že nacistické plynové komory boli "len detailom v dejinách".

 

Popularita FN vo Francúzsku stúpa od roku 2011, keď sa vedenia strany ujala Marine Le Penová, ktorá sa ju snaží zbaviť jej antisemitského imidžu. Strane pod jej vedením sa podarilo etablovať sa vo voľbách vo viacerých mestských a regionálnych radách a úspech zaznamenala aj vo voľbách do Európskeho parlamentu. Posledné prieskumy verejnej mienky dokonca naznačujú, že keby Le Penová kandidovala, mala by veľkú šancu postúpiť do druhého kola prezidentských volieb v roku 2017, analyzuje agentúra Reuters.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona