Lazorová: Ukrajinské sestry nemôžu nahradiť tie slovenské, nemajú kompatibilné vzdelanie

NETKY.SK • 22 Január 2016, 15:07 • 2 min
Lazorová: Ukrajinské sestry nemôžu nahradiť tie slovenské, nemajú kompatibilné vzdelanie

BRATISLAVA – Sestry z Ukrajiny nemôžu na Slovensku podľa sesterskej komory nahradiť tie v hromadných výpovediach. Tvrdenia, ktoré poukazujú na opak, označili predstaviteľky sestier za falošný poplach. Takéto fámy sa mali napríklad šíriť v prešovskej nemocnici.

slovakia

left justify in out

"Ich vzdelávanie nie je kompatibilné s naším vzdelávaním, preto to nie je možné," povedala prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) Iveta Lazorová. Prácu ukrajinských sestier nateraz podľa komory vylúčili aj samotní odborníci na ošetrovateľstvo z Ukrajiny.

 

Ministerstvo zdravotníctva v tejto veci opäť poukazuje na to, že nemocnice musia pri nahrádzaní sestier dodržiavať personálne normatívy. "Podmienku plnej kvalifikácie pracovníka na danú pozíciu musia pri prijímaní nových zamestnancov dodržiavať všetci poskytovatelia zdravotnej starostlivosti," uviedol pre TASR hovorca rezortu Peter Bubla.

 

V hromadných výpovediach je podľa sesterskej komory 854 sestier v 11 nemocniciach. Do tohto počtu zahrnuli počet výpovedí v siedmich štátnych nemocniciach a štyroch neštátnych.

Rezort, ktorý si vedie štatistiku len v štátnych nemocniciach, tvrdí, že vo výpovedi je aktuálne 681 sestier.

 

Stiahnuť ju malo 581 ľudí. V nemocniciach začalo pracovať 155 nových zamestnancov. Sestry pristúpili k hromadným výpovediam, pretože sú nespokojné so zákonom o platoch zdravotníkov. Ten od januára 2016 upravil ich mzdy, a to aj napriek tomu, že prezident SR Andrej Kiska ani po druhý raz nepodpísal novelu zákona o poskytovateľoch. Právna norma tak platí bez jeho podpisu.

 

Zdravotníci tvrdia, že zákon nezohľadňuje ich požiadavky. Minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) ho, naopak, považuje za korektný a solídny. Výpovede označil za protest proti zvyšovaniu platov.

 

Sestry majú na ministra tri požiadavky. Zákon o odmeňovaní musí platiť pre všetkých zdravotníkov, chcú zvýšiť koeficienty pre výpočet základnej zložky mzdy a taktiež navyšovať základnú zložku mzdy za každé tri roky praxe. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies