Lazorová: Ak NR SR prelomí veto, výpovede sestier budú pokračovať

NETKY.SK • 15 December 2015, 14:12 • 2 min
Lazorová: Ak NR SR prelomí veto, výpovede sestier budú pokračovať

BRATISLAVA - Ak bude novela zákona o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov schválená v nezmenenej podobe, výpovede sestier budú pokračovať. Vyhlásila na brífingu prezidentka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) Iveta Lazorová.

slovakia

left justify in out

“Sestier na Slovensku niet, nemáme ich kým nahradiť a ak takýto zákon prejde, tak sestier ani viacej nebude. Je tu otázka, či záleží rezortu zdravotníctva a celej vláde na tom, aby občania dostali kvalitnú a adekvátnu zdravotnú starostlivosť,“ poznamenala Lazorová.


Prezident SR Andrej Kiska vrátil v pondelok spomínanú novelu do parlamentu na opätovné prerokovanie. “S potešením sme prijali správu, že pán prezident vrátil zákon o odmeňovaní zdravotníckych pracovníkov na prerokovanie do parlamentu. Vnímame to ako ústretový krok voči zdravotníckym pracovníkom,“ povedala Lazorová.


Šéfka sestier si nemyslí, že diskusiu k novele by mala iniciovať komora. “Pán minister má problém, ktorý by mal riešiť. Problémom je, že sestry chcú odísť z nemocníc a občania nebudú mať zabezpečenú zdravotnú starostlivosť,“ reagovala.


Po schválení novely upravujúcej platy zdravotníckych pracovníkov v novembri, začali sestry na protest podávať výpovede. Ministerstvo zdravotníctva SR však argumentuje späťvzatiami výpovedí. Ako poznamenala Lazorová, komora nemá informácie o tom, koľko sestier výpoveď stiahlo. “Máme ale informácie, za akých okolností stiahli výpovede, akým spôsobom s nimi komunikuje manažment nemocníc. To znamená, že pracujú v atmosfére nátlaku, strachu, vyhrážok, čiže nie každá sestra toto ustojí,“ dodala prezidentka komory. Ako spresnila, podaných bolo celkovo 1 386 výpovedí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies