Lawyer Partners neuspel na ESĽP so sťažnosťou voči Slovenskej republike

NETKY.SK • 14 November 2013, 13:09 • 2 min
Lawyer Partners neuspel na ESĽP so sťažnosťou voči Slovenskej republike

ŠTRASBURG - Spoločnosť Lawyer Partners (LP) neuspela so svojou sťažnosťou voči Slovensku na Európskom súde pre ľudské práva (ESĽP). Tá v minulosti vymáhala pohľadávky z nezaplatených koncesionárskych poplatkov vrátane poplatkov z omeškania.

slovakia

left justify in out

V konaní spoločnosť tvrdila, že neexistuje žiadny dôvod na to, aby prišla o oprávnenie vymáhať poplatky z omeškania, a že zmena príslušných právnych predpisov na ňu uvalila neprimerané bremeno, pretože utrpela majetkovú škodu vo výške 6,43 miliardy eur. ESĽP vyhlásil väčšinou hlasov ich sťažnosť za neprijateľnú. Slovensko žalovala pre porušenie práva na pokojné užívanie majetku. Informuje o tom Ministerstvo spravodlivosti SR na svojej internetovej stránke.

Lawyer Partners uzavrela v roku 2005 so Slovenským rozhlasom rámcovú zmluvu, na základe ktorej mali právo vymáhať predmetné pohľadávky. Nominálna hodnota dotknutých nezaplatených koncesionárskych poplatkov bola 3,5 milióna eur.

Následné zmeny zákonov podstatne znížili výšku sankcie za oneskorené platenie koncesií. Generálny pardon zase umožnil vyhnúť sa neprimerane vysokým poplatkom z omeškania. V dôsledku toho spoločnosť stratila možnosť požadovať poplatky z omeškania. LP tvrdila, že zmeny zákona boli v rozpore s princípom právnej istoty. V tejto súvislosti sa spoločnosť obrátila aj na Ústavný súd SR, ktorý jej sťažnosť v roku 2008 odmietol.

Vláda SR okrem iného tvrdila, že sťažnosť je zjavne nepodložená. Argumentovala, že príslušné zákonné zmeny boli uskutočnené v súlade s platnými legislatívnymi pravidlami a ich cieľom bolo odstránenie tvrdosti zákona.

ESĽP sa stotožnil s argumentáciou vlády, pričom uviedol, že novelou zákona o koncesionárskych poplatkoch sa dosiahla spravodlivá rovnováha medzi záujmami jednotlivca a verejným záujmom spoločnosti. Zdôraznil pritom, že povinnosť platiť poplatky z omeškania sa vzťahovala na veľkú skupinu osôb, a že tieto poplatky mali ďaleko od primeranosti v porovnaní so sumou nezaplateného koncesionárskeho poplatku.

Zákon totiž umožňoval požadovať od dlžníkov poplatky z omeškania  vo výške 125-násobku koncesionárskeho poplatku pre fyzickú osobu a 375-násobku koncesionárskeho poplatku pre právnickú osobu za každý mesiac omeškania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona