Lavrovova nadávka na tlačovej konferencii vyvolala pozornosť - komu patrila?

NETKY.SK • 13 August 2015, 09:46 • 2 min
Lavrovova nadávka na tlačovej konferencii vyvolala pozornosť - komu patrila?

MOSKVA - Tlačovú konferenciu ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova v Moskve o riešení sýrskej krízy a boji proti Islamskému štátu (IS) trochu zdramatizovala nestrážená, nie veľmi diplomatická poznámka tohto vplyvného politika, ktorú zachytil mikrofón. Vyvolala aj búrku reakcií v sociálnych médiách.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí s novinármi v utorok 11. augusta sa zúčastnil okrem Lavrova i jeho saudskoarabský náprotivok Ádil Džubajr, opísala dnes situáciu tlačová agentúra Reuters.

 

Na nakrútenom zázname vidieť, ako Lavrov počas tlmočenia vyjadrení do arabčiny čaká, kontroluje si mobilný telefón, robí si poznámky, posúva si okuliare, krátko si pošúcha čelo a potom ticho povie: "Debili..."

 

 

Nie je jasné, koho tým Lavrov myslel. Jeho hovorkyňa, ktorá bola na tlačovej konferencii prítomná, uviedla, že nadávku nepočula a že jeho rokovania s Džubajrom prebehli hladko.

 

Obaja ministri v minulosti nedokázali vyriešiť svoje nezhody okolo osudu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Na sociálnych sieťach sa objavilo mnoho reakcií na Lavrovovo pokĺznutie jazyka, napríklad v jednej sa uvádzalo, že Rus ňou mieril na saudskoarabského ministra. Bola by to však pre Moskvu veľká nepríjemnosť, keďže práve začala novú diplomatickú kampaň za vyriešenie krízy v Sýrii.

 

Do diskusie o Lavrovovej nelichotivej poznámke sa na Twitteri dokonca zapojil aj bývalý americký veľvyslanec v Moskve Michael McFaul. "Vážne? A on ma často obviňoval k nediplomatického jazyka," napísal McFaul.

Lavrovova hovorkyňa vysvetlila, že Lavrov nebol nahnevaný kvôli rokovaniam s Džubajrom. "Nebudem sa vyjadrovať k tomu, čo nesúvisí s podstatou rokovaní," uviedla. "Výkriky, hluk, kýchanie - myslím, že netreba komentovať to, čo kto vyčíta z pier. Každý počuje niečo iné," dodala.

 

Fotograf agentúry Reuters a kameraman, prítomní na tlačovej konferencii, uviedli, že Lavrov je známy tým, že ho často rozhnevajú fotografi. Podľa oboch žurnalistov zrejme Lavrov mieril poznámkou na tých, čo začali fotografovať, keď zdvihol ruku, aby si posunul okuliare.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies