Lavrov zopakoval Kerrymu, že Rusko považuje krymské referendum za legálne

NETKY.SK • 16 Marec 2014, 10:25 • 2 min
Lavrov zopakoval Kerrymu, že Rusko považuje krymské referendum za legálne

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v telefonáte s šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym zopakoval, že referendum na Kryme je v súlade s medzinárodným právom. Informovalo o tom ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

 Uviedlo, že telefonát bol pokračovaním rozhovoru, ktorý viedli Lavrov s Kerrym v piatok v Londýne a iniciovala ho americká strana.
     

"Sergej Viktorovič Lavrov zopakoval, že krymské referendum je plne v súlade s medzinárodným právom a Chartou OSN a jeho výsledky by mali byť štartovacím bodom pre rozhodnutie o budúcnosti polostrova," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení.
      

"Minister tiež upozornil na potrebu, aby terajšie kyjevské orgány zamedzili bezuzdnému násiliu ultranacionalistov a radikálnych skupín terorizujúcich opozičné, ruskojazyčné obyvateľstvo, našich krajanov," citovala Lavrova agentúra Reuters.
      

Na Kryme sa začalo hlasovanie v dnešnom referende, ktoré má rozhodnúť, či sa tento čiernomorský polostrov odtrhne od Ukrajiny a stane súčasťou Ruskej federácie.
      

Predstavitelia Európskej únie a americký prezident Barack Obama odmietli referendum, ktoré narýchlo zorganizovali proruské orgány Krymu, ako nezákonné a vyjadrili sa, že je porušením ukrajinskej ústavy. Ukrajinský parlament v sobotu odhlasoval dočasné odobratie právomocí poslancom krymského parlamentu, ktorý referendum organizuje a podporuje pripojenie Krymu k Rusku.
      

Podľa hlasovacích lístkov zverejnených pred začiatkom hlasovania si voliči môžu vybrať z dvoch variant. Prvá otázka sa pýta: "Ste za opätovné spojenie Krymu s Ruskom ako súčasť Ruskej federácie?" Druhá otázka znie: "Ste za obnovenie ústavy z roku 1992 a štatút Krymu ako súčasť Ukrajiny?" Agentúra Reuters poznamenala, že na prvý pohľad druhá otázka ponúka možnosť, aby Krym zostal ukrajinský. Ústava z roku 1992 k tomu má však ďaleko. Predpokladá totiž, že Krym získa všetky právomoci nezávislého celku v rámci Ukrajiny, vrátane rozsiahleho práva vyberať si vlastnú cestu a vlastné vzťahy s kým bude chcieť, vrátane Ruska.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies