Lavrov: Zastaviť vojnu v Sýrii je možné len silou, terorizmus treba zničiť

NETKY.SK • 17 Január 2017, 12:54 • 2 min
Lavrov: Zastaviť vojnu v Sýrii je možné len silou, terorizmus treba zničiť

MOSKVA - Rusko je presvedčené, že postupovalo správne, keď začalo svoju vojenskú operáciu v Sýrii, uviedol dnes v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Na svojej hodnotiacej výročnej tlačovej konferencii Lavrov pripomenul, že Rusko kladne reagovalo na žiadosť legitímnej sýrskej vlády, a to v situácii, "keď chýbali dva-tri týždne na to, aby sa Damask ocitol v rukách teroristov".

Lavrov označil za veľmi dôležité, že sa podarilo odvrátiť "teroristov od Damasku a pomôcť sýrskej armáde oslobodiť Aleppo, a to najmä v záujme zachovania Sýrie ako mnohonárodnostného, mnohonáboženského a svetského štátu, ako to požaduje aj rezolúcia Bezpečnostnej rady OSN".

Ruský diplomat vyhlásil, že "tí, ktorí sa pred poldruha rokom nečinne prizerali, ako (extrémistická organizácia) Islamský štát a podobní banditi obkľučujú Aleppo... zrejme páchali zločin, pretože (svojou nečinnosťou) priamo porušovali rezolúciu OSN s požiadavkou nepripustiť premenu Sýrie na islamistický štát".

Pred novinármi tiež Lavrov vyhlásil, že na zastavenie vojny v Sýrii a iných krajinách daného regiónu je potrebná "predovšetkým" sila.

"Pochopte, zastaviť túto vojnu, zabezpečiť práva nielen kresťanov, ale aj moslimov a ďalších ľudí, ktorí žijú a žili celý život v Sýrii a iných krajinách regiónu, je možné predovšetkým s použitím sily, pretože terorizmus treba nemilosrdne poraziť a zničiť," vyhlásil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti. "Tomuto sa aj venujeme: pomáhame sýrskej armáde a hnutiu odporu, ktoré sa spolu s ňou zúčastňuje na protiteroristickom boji," vyhlásil Lavrov.

Lavrov vyjadril ľútosť nad tým, že medzinárodné spoločenstvo doteraz nebolo schopné vytvoriť spoločný jednotný front na boj proti terorizmu.

Aj v súvislosti s vývojom v Sýrii však dnes Lavrov ocenil, že nastupujúci prezident USA Donald Trump označil boj proti terorizmu za jednu z priorít svojho pôsobenia v Bielom dome.

Nastávajúci šéf Bieleho domu v rozhovore pre nemecký denník Bild a britské noviny The Sunday Times kritizoval Rusko za jeho zásah do občianskej vojny v Sýrii, ktorý označil za "veľmi zlý", keďže podľa neho viedol k "hroznej humanitárnej situácii". USA na druhej strane premeškali príležitosť urobiť niečo už skôr. "Teraz je už neskoro... Niekedy sa to skončí, ale Aleppo bolo príšerné," uviedol.

Ozbrojený konflikt v Sýrii trvá od marca roku 2011. Rusko sa doňho zapojilo 30. septembra 2015 na žiadosť sýrskeho prezidenta Bašára Asada.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona