Lavrov: Západ by mal spolupracovať s Asadom proti IS

NETKY.SK • 25 August 2014, 16:20 • 2 min
Lavrov: Západ by mal spolupracovať s Asadom proti IS

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyzval dnes západné a arabské krajiny, aby prekonali svoju nechuť k sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi a pridali sa k nemu v jeho boji proti povstalcom z extrémistického Islamského štátu (IS). Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Lavrov vyhlásil, že Spojené štáty urobili pri IS rovnakú chybu ako v minulosti pri teroristickej organizácii al-Kájda. Tá vznikla v 80. rokoch 20. storočia, keď USA podporovali islamistických povstalcov, ktorí bojovali v Afganistane proti sovietskym okupantom.
     

"Myslím si, že západní politici si už uvedomujú rastúcu a rýchlo sa šíriacu hrozbu terorizmu," povedal šéf ruskej diplomacie, pričom odkazoval na postup Islamského štátu v Sýrii a Iraku.
     

"Čoskoro si budú musieť vybrať, čo je dôležitejšie: zmena (sýrskeho) režimu pre naplnenie osobných antipatií, riskovanie zhoršovania situácie mimo akúkoľvek kontrolu alebo nájdenie pragmatických ciest pre zjednotenie úsilí proti spoločnej hrozbe," dodal Lavrov.
     

Rusko je najvýznamnejším medzinárodným podporovateľom sýrskeho prezidenta v občianskej vojne, ktorá vypukla začiatkom roka 2011. USA a západné krajiny podporovali povstalcov snažiacich sa o jeho zvrhnutie, podobne ako viaceré štáty Perzského zálivu a arabské krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies