Lavrov vníma pozitívnu dynamiku v urovnávaní krízy v Sýrii

NETKY.SK • 14 December 2015, 11:54 • 2 min
Lavrov vníma pozitívnu dynamiku v urovnávaní krízy v Sýrii

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes uviedol, že Moskva vidí pozitívnu dynamiku v procese riešenia krízy v Sýrii. Informovala dnes o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Šéf ruskej diplomacie pripomenul návrh ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý na jeseň v prejave pred Valným zhromaždením OSN navrhol vytvoriť jediný protiteroristický front. Lavrov dnes zdôraznil, že Rusko je nielen oddané tejto myšlienke, ale ju aj dôsledne presadzuje na stretnutiach so všetkými partnermi.


Ako príklad Lavrov uviedol "pozitívnu dynamiku súvisiacu s urovnaním konfliktu v Sýrii" a za úspech označil fakt, že sa na spoločných rokovaniach zišli jeho vnútorní hráči.

 

Teraz, "keď je (táto) skupina vytvorená a sformulovala priority" zamerané na urovnanie konfliktu, je "veľmi dôležité" dosahovať aj praktické výsledky.


Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin dnes podľa agentúry RIA Novosti ocenil konštruktívny prístup, ktorý prejavujú USA v boji s terorizmom a "pri paralelných krokoch" voči extrémistickej organizácii Islamský štát (IS). Čurkin konštatoval, že Rusko a USA sa zhodujú na nutnosti vystupovať v boji proti terorizmu jednotne. Priznal však rozpory v názoroch na ďalší osud súčasného sýrskeho vedenia.

 

Spojenými štátmi vedená koalícia podniká od septembra 2014 nálety na pozície IS v Sýrii i v Iraku. Rusko vyslalo do Sýrie svoje lietadlá koncom septembra tohto roku na základe žiadosti sýrskej vlády.


V tejto súvislosti Rusko zdôrazňuje, že na svoje nálety, ktorých cieľom je pomôcť sýrskej armáde v jej pozemnej ofenzíve, má mandát - na rozdiel od Američanmi vedenej koalície, ktorá koná bez súhlasu sýrskej vlády a bez mandátu OSN.


Ako pripomenula RIA Novosti, medzinárodné právo pripúšťa použitie sily na území zahraničného štátu na základe rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN alebo v prípade, že ide o sebaobranu či reakciu na žiadosť vlády daného štátu.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies