Lavrov varuje pred náletmi na Sýriu bez konzultácií s vládou v Damasku

NETKY.SK • 9 September 2014, 12:59 • 2 min
Lavrov varuje pred náletmi na Sýriu bez konzultácií s vládou v Damasku

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes upozornil, že koalícia NATO na boj s terorizmom nemôže mať perspektívu, pretože je vytvorená len na základe záujmov "jednej skupiny krajín".

slovakia

left justify in out

Lavrov kriticky dodal, že jeho americký rezortný kolega John Kerry sľúbil, že predloží "formát boja s terorizmom", ale doteraz sa tak nestalo. 
     

Spresnil, že s Kerrym v posledných mesiacoch na spoločných schôdzkach často debatujú o nutnosti spoločnej analýzy situácie v oblasti Blízkeho východu vzhľadom na hrozby v podobe terorizmu a nutnosť jednotného postupu.
     

Lavrov uviedol, že v mene svojej krajiny viackrát vyjadril pripravenosť Ruska podieľať sa na takejto analýze s následným návrhom spoločného postupu. 
     

"Od slov k činom sme sa nedostali," dodal a kriticky sa vyjadril aj na margo dokumentov o boji s terorizmom, prijatých počas nedávneho summitu NATO vo Walese. V jeho rámci sa ministri USA, Británie, Francúzska, Nemecka, Kanady, Austrálie, Turecka, Talianska, Poľska a Dánska stretli, aby prerokovali stratégiu boja voči sunnitským militantom, ktorí obsadili veľké časti území v Iraku a Sýrii.
     

Kerry po schôdzke oznámil, že Spojené štáty sformujú "jadro koalície" pre boj s militantmi Islamského štátu v Iraku a vyzval spojencov a partnerov, aby ich podporili, zdôrazňujúc, že účasť pozemných síl je vylúčená.
     

"Potrebujeme na nich zaútočiť tak, aby sme im zabránili obsadiť územie, aby sme podporili iracké bezpečnostné sily a ďalších v regióne, ktorí sú pripravení postaviť sa im, bez toho, aby sme poskytli našich vlastných vojakov," citovala Kerryho agentúra Reuters.
     

Lavrov vo svojom dnešnom vyhlásení varoval aj pred plánmi na letecké útoky západných spojencov na Sýriu bez súhlasu tamojšej vlády. Ruská tlač už niekoľko dní špekuluje, že po USA sa do bombardovania predpokladaných pozícií Islamského štátu zapojí aj Británia.
     

Podľa Lavrovových slov existuje podozrenie, že terčom vzdušných úderov nebudú len pozície extrémistickej organizácie Islamský štát, ale aj vládne vojská, čím má dôjsť k oslabeniu sýrskeho prezidenta Bašára Asada. 
     

Ruský minister preto dnes dôrazne upozornil, že podniknutie náletov v Sýrii bez súhlasu vlády v Damasku môže mať za následok "kolosálnu eskaláciu" napätia v regióne: na Blízkom východe i v severnej Afrike. V tejto súvislosti Lavrov vyzval na dôsledné rešpektovanie medzinárodného práva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona