Lavrov varoval, aby sa v sýrskej dedine Húlá nezopakoval prípad Račak z Kosova

NETKY.SK • 29 Máj 2012, 11:21 • 2 min
Lavrov varoval, aby sa v sýrskej dedine Húlá nezopakoval prípad Račak z Kosova

Lavrov varoval, aby sa v sýrskej dedine Húlá nezopakoval prípad Račak z Kosova - Politika Rusko nástojí na tom, aby sa prešetrili udalosti v sýrskej dedine Húlá, kde zahynulo viac ako 100 ľudí vrátane desiatok detí - aby sa na Blízkom východe nezopakoval

slovakia

left justify in out

img

Rusko nástojí na tom, aby sa prešetrili udalosti v sýrskej dedine Húlá, kde zahynulo viac ako 100 ľudí vrátane desiatok detí - aby sa na Blízkom východe nezopakoval - nový Račak, napísal v pondelok belehradský denník Novosti na svojej webovej stránke.
      Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov podľa neho porovnal situáciu v Húlá s udalosťou spred 13 rokov, ktorá sa odohrala pri dedine Račak v Kosove. Vtedajší šéf misie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) William Walker vtedy vyzval Západ, aby sa postavil proti genocíde, čo bola zámienka na začatie bombardovania Juhoslovanskej zväzovej republiky (JZR) bez súhlasu Bezpečnostnej rady OSN. 
      Walker tak urobil na základe nálezu 45 tiel Albáncov pri dedine Račak. Po zverejnení prípadu tzv. "račackého masakru" uviedol, že išlo o kosovsko-albánskych civilistov, ktorých zabili srbskí vojaci.
      Lavrov zdôraznil, že fínski patológovia vtedy pripravili o masakre správu, ktorá mala byť odovzdaná EÚ a Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY), citovali Novosti. 
      "Keďže bol haagsky tribunál sformovaný na základe rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN, Rusko nástojilo na tom, aby tú správu posúdila Bezpečnostná rada, k tomu však nikdy nedošlo," povedal Lavrov. "Časti správy fínskych patológov však napriek tomu prenikli do médií a to je pravda o Račku," dodal.
      "Niet pochýb, že sýrska vláda použila delostrelectvo a tanky, alebo to uviedli pozorovatelia OSN, ktorí miesto navštívili. Medzitým sa však musí potvrdiť aj skutočná vina, aby sa nezopakovala manipulácia ako v Kosove, v dedine Račak, keď boli obvinení Srbi napriek tomu, že závery fínskych patológov hovorili niečo iné," povedal Lavrov. 
      Belehrad v prípade Račak obvinenia z masakry odmietol. Srbské úrady uviedli, že v prípade takmer každej obete nešlo o civilistov, ale o členov UCK, ktorí sa dostali do roztržky so srbskými vojakmi.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies