Lavrov: Útok USA na sýrsku základňu marí mierový proces i boj s terorizmom

NETKY.SK • 26 Apríl 2017, 12:22 • 2 min
Lavrov: Útok USA na sýrsku základňu marí mierový proces i boj s terorizmom

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že nedávny raketový útok Spojených štátov na leteckú základňu sýrskej armády Šajrát v provincii Homs oddiali vytvorenie širokého frontu na boj s terorizmom.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo svojom príspevku na bezpečnostnej konferencii v Moskve Lavrov označil nedávnu vojenskú akciu USA v Sýrii aj za "hrubé porušenie medzinárodného práva a akt agresie proti suverénnemu štátu".

Podľa jeho presvedčenia tento krok Washingtonu ešte viac zhoršuje už existujúce problémy a odkladá perspektívu vytvorenia širokého frontu na boj s terorizmom i perspektívu riešenia krízy v Sýrii, ako ju naznačili rokovania v kazašskej Astane.

Lavrov ďalej v súvislosti s americkým útokom dodal, že sa núkajú paralely s udalosťami roku 2003 v Iraku, ktoré sa skončili zničením krajiny a zrodom džihádistickej organizácie Islamský štát. Podľa Lavrova "nestojí zato ešte raz vysvetľovať, aký nebezpečný vývoj udalostí môže vyvolať zopakovanie "podobných unáhlených krokov".

Útok zo 4. apríla, keď v meste Chán Šajchún v provincii Idlib zahynulo pri použití chemických zbraní takmer 100 civilistov, označil ruský minister za "provokáciu".

Apeloval, že tento útok je nevyhnutné "profesionálne prešetriť pod dohľadom Organizácie pre zákaz chemických zbraní". Vyšetrovanie by malo byť podľa Lavrova "verejnosti prístupné a transparentné".

Upozornil v tejto súvislosti, že "badať pokusy o zablokovanie takéhoto prístupu (k vyšetrovaniu)." Podľa neho to "len potvrdzuje pochybnosti o dobrých zámeroch" tých, ktorí sa snažia incident zo 4. apríla "zneužiť na prechod k dávno známemu zámeru, ktorým je zmena sýrskeho režimu".

K vypáleniu rakiet s plochou dráhou letu pristúpili Spojené štáty 7. apríla, a to na rozkaz prezidenta USA Donalda Trumpa. Rakety zasiahli leteckú základňu sýrskej armády.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu dnes vo svojom príspevku na bezpečnostnej konferencii v Moskve vyhlásil, že americký útok ohrozil aj životy ruských vojakov, ktorí sa na sýrskej základni tiež nachádzali. Dodal, že ruské ministerstvo obrany teraz podniká opatrenia na posilnenie a zaručenie bezpečnosti príslušníkov ruských ozbrojených zložiek slúžiacich v Sýrii.

Rusko poskytuje sýrskej vládnej armáde pri jej pozemných operáciách voči protivládnym povstalcom leteckú podporu.




 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona