Lavrov: USA začali byť vnímavejšie k argumentom Moskvy ohľadom Sýrie

NETKY.SK • 23 September 2015, 14:29 • 2 min
Lavrov: USA začali byť vnímavejšie k argumentom Moskvy ohľadom Sýrie

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Spojené štáty sú čoraz vnímavejšie k postoju Ruska ku konfliktu v Sýrii. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Na spresňujúcu otázku, kedy sa tak stalo, Lavrov potvrdil, že nedávno. "Hovoril som s (americkým ministrom zahraničných vecí) Johnom Kerrym, ktorý povedal, že s nami chcú spolupracovať a že majú také možnosti," uviedol Lavrov. Obe strany podľa neho pozitívne hodnotili aj schôdzku šéfov rezortov obrany - Sergeja Šojgu a Ashtona Cartera. "Zdá sa mi, že (v USA) sú čoraz vnímavejší k objektívnej situácii," podotkol Lavrov.

 

Agentúra Reuters dnes medzičasom citovala nemenovaný ruský diplomatický zdroj, podľa ktorého sa Rusko domnieva, že šance na dosiahnutie medzinárodnej dohody o boji s terorizmom v Sýrii a riešení tamojšieho konfliktu sa zvyšujú. Doterajšie diplomatické snahy o nájdenie riešenia krízy, ktorá vstúpila do piateho roku trvania, zlyhali, keďže hlavní medzinárodní hráči podporujú rôzne strany konfliktu a navyše sa nedokážu zhodnúť na ďalšom osude prezidenta Bašára Asada.

 

V čase, keď Asad a jeho armáda odolávajú rastúcemu tlaku extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) a Západom podporovaných protivládnych povstalcov, začalo Rusko posilňovať podporu Sýrii ako svojmu dlhoročnému spojencovi a prichádza aj s novou diplomatickou ofenzívou na riešenie sýrskeho konfliktu, napísala agentúra Reuters. Dodávky zbraní pre sýrsku armádu a nárast ruskej vojenskej prítomnosti na území Sýrie však vyvolávajú na Západe obavy, že táto situácia povedie k ďalšej destabilizácii regiónu.

 

Podľa Reuters zatiaľ nie je jasné, o akú dohodu o boji s terorizmom by malo ísť, ale podľa ruského diplomatického zdroja jej uzavretie si vynucuje rastúca hrozba v podobe IS. "Moskva teraz optimisticky vníma šance na urovnanie v Sýrii a spojenie úsilia vedúceho k porážke IS," uviedol zdroj. K pokroku v tejto oblasti by mohlo dôjsť aj koncom septembra, keď sa svetoví lídri stretnú v New Yorku na Valnom zhromaždení OSN. Téma Sýrie bola okrem toho nedávno jednou z kľúčových tém rokovaní ruského prezidenta Vladimira Putina s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom, palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom a jeho tureckým kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom.

 

Samotný Kerry však dnes upozornil, že podpora sýrskeho prezidenta Bašára Asada zo strany Ruska môže zvýšiť riziko konfrontácie s koaličnými silami bojujúcimi v krajine proti extrémistickej organizácii Islamský štát.

V rozhovore pre taliansky denník La Stampa Kerry informoval, že svojmu ruskému rezortnému kolegovi Lavrovovi tlmočil znepokojenie USA z vojenskej podpory, ktorú Rusko poskytuje vládnym silám v Sýrii a ktorá sa v poslednom čase ešte väčšmi stupňuje.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona