Lavrov upozornil, že mechanický prístup EÚ k migrantom neprinesie úspech

NETKY.SK • 8 September 2015, 11:14 • 2 min
Lavrov upozornil, že mechanický prístup EÚ k migrantom neprinesie úspech

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes upozornil, že byrokratický prístup Európskej únie k riešeniu problémov utečencov nebude účinný, pretože príčiny súčasnej krízovej situácie súvisiacej s ich masovým prílevom do Európy sú politické.

slovakia

left justify in out

Počas stretnutia s podpredsedníčkou Európskej komisie Kristalinou Georgievovou, ktoré sa konalo dnes v Moskve, Lavrov podľa agentúry TASS vyhlásil, že "spravodlivosť si vyžaduje, aby krajiny, ktoré rozpútali konflikty, niesli veľkú zodpovednosť za humanitárnu pomoc". Upozornil, že mechanický a byrokratický prístup EÚ k riešeniu problém utečencov neprinesie želané výsledky.

 

Hovorkyňa Lavrovovho rezortu Marija Zacharovová dnes v Moskve informovala, že vedenie EÚ sa v uplynulom polroku viackrát obracalo na Rusko so žiadosťou o pomoc pri riešení problémov súvisiacich s migráciou ľudí z krajín Blízkeho východu.

 

Ako uviedla v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Vesti FM, Rusko vždy prisľúbilo svoju plnú podporu pri vypracúvaní medzinárodno-právnych mechanizmov, pričom nástojilo na tom, že by mali byť aj uvedené do praxe. Zacharovová súčasne vyjadrila údiv nad používaním termínu ilegálni imigranti/migranti, "akoby šlo o ľudí, ktorí sa z vlastnej vôle rozhodli opustiť svoju krajinu a vydali sa hľadať lepší život".

 

"Títo ľudia vôbec nie sú migranti, sú to utečenci," zdôraznila hovorkyňa, ktorá spresnila, že "nejdú za lepším, hľadajú útočisko pred hrôzami vojny, ktorá ich postihla (...) Utekajú, lebo ich vlastný štát neexistuje". Podľa Zacharovovej je prebiehajúca migračná kríza v Európe dôsledkom "absencie základného globálneho geopolitického plánovania". "Je to celosvetová kríza, nie je to záležitosť Európy či Blízkeho východu," upozornila. Súčasne dodala, že "takéto tektonické zlomy musia mať vplyv na celosvetové procesy". V súvislosti s tým zdôraznila, že "toto sa propagandou nevyrieši, treba ísť do hĺbky".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies