Lavrov: Ukrajina pripravuje novú ofenzívu voči separatistom

NETKY.SK • 17 August 2015, 13:38 • 2 min
Lavrov: Ukrajina pripravuje novú ofenzívu voči separatistom

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril podozrenie, že Ukrajina pripravuje novú ofenzívu proti promoskovským separatistom na východe Ukrajiny po náhlom vzostupe bojov v oblasti.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Zrážky pri prístavnom meste Mariupoľ a povstalcami obsadenom meste Horlivka vyvinuli nátlak na krehké prímerie medzi ukrajinskými vládnymi silami a separatistami, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

"To, čo vidíme, je, že sa vláda na Ukrajine pokúša rozdúchať napätie svojimi neuveriteľnými a šialenými vyhláseniami," vyhlásil Lavrov na tlačovej konferencii obviňujúc Kyjev z porušovania podmienok prímeria.

 

"Máme obavy z vývoja v uplynulých dňoch, ktorý silno pripomína prípravy na ďalšie vojenské akcie... Takto to bolo aj vlani v auguste, kedy ukrajinskí vojaci dostali príkaz zaútočiť... A v januári tohto roku. Nemalo by sa experimentovať a pokúšať šťastie, malo by sa plniť, čo sa dohodlo v Minsku," citovala Lavrova agentúra Reuters.

 

Obe strany v súlade s minskou mierovou dohodou stiahli vo februári delostrelectvo, tanky a ďalšie ťažké zbrane, ale ľudia naďalej pravidelne zomierajú v bojoch, ku ktorým tam sporadicky dochádza.

 

Nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier upozornil počas víkendu v článku novín Bild am Sonntang na výbušnú situáciu na východnej Ukrajine a vyzval obe strany na okamžité rokovania, aby zabránili eskalácii násilností.

 

Vyše 6500 ľudí už prišlo o život v konflikte, ktorý vypukol v apríli 2014 po ruskej anexii Krymu a následnej podpore proruských separatistov na Ukrajine Moskvou. Rusko popiera obvinenia, že vyslalo na Ukrajinu svojich vojakov, aby separatistom pomohli.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona