Lavrov: Treba zabrániť poškodzovaniu vzťahov medzi Ruskom a USA

NETKY.SK • 13 Máj 2015, 08:47 • 2 min
Lavrov: Treba zabrániť poškodzovaniu vzťahov medzi Ruskom a USA

SOČI - Je "absolútne nevyhnutné" zabrániť krokom, ktoré môžu ďalej poškodzovať vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom, vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov na spoločnej tlačovej konferencii s americkým ministrom zahraničných vecí Johnom Kerry v čiernomorskom letovisku Soči.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lavrov podľa agentúry Reuters povedal, že schôdzka s Kerrym pomohla Rusku a Spojeným štátom lepšie si porozumieť.

John Kerry vyzval všetky strany ukrajinského konfliktu, aby zabránili porušovaniu prímeria, ktoré bolo uzavreté začiatkom roka.

 

"Podľa nášho názoru sú minské dohody najlepšou cestou a hlavnou cestou k mieru. Tieto dohody by mali byť čo najskôr v plnej miere realizované," citovala Kerryho agentúra TASS. Šéf americkej diplomacie k tomu dodal, že USA a EÚ zrušia sankcie voči Rusku po realizácii dohôd z Minska.

 

Kerry zároveň varoval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka pred ozbrojenými akciami, najmä pred snahou dobyť späť donecké letisko. Podľa Kerryho je dôležitá aj demilitarizácia obce Šyrokyne a stiahnutie ťažkých zbraní pod dohľadom Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Šyrokyne sa nachádza medzi prístavom Mariupol, kontrolovaným vládnymi silami, a Novoazovskom, ktorý ovládajú separatisti.

 

Šéf americkej diplomacie vyjadril vďačnosť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, s ktorým sa taktiež stretol, za priame a podrobné vysvetlenie ruských postojov k medzinárodným otázkam.

 

S Putinom diskutovali aj o Iráne. Kerry priznal, že dodávky ruských raketových systémov S-300 Iránu nie sú v rozpore s medzinárodným právom.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies