Lavrov: Teoristi využívajú územie Turecka na prípravu operácií v Sýrii i inde

NETKY.SK • 25 November 2015, 14:50 • 2 min
Lavrov: Teoristi využívajú územie Turecka na prípravu operácií v Sýrii i inde

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Rusko sa "nechystá bojovať s Tureckom" napriek utorkovému incidentu, keď turecká stíhačka zostrelila ruský stíhací bombardér z ruskej podpornej misie vyslanej na pomoc sýrskej armáde v jej boji proti protivládnym povstalcom.

slovakia

left justify in out

Lavrov uviedol, že ruské lietadlo bolo zostrelené v oblasti, kde sa nachádzajú nielen "ozbrojenci, ale aj ich infraštruktúra". Dodal, že nie je žiadnym tajomstvom, že teroristi využívajú územie Turecka na prípravu svojich operácii v Sýrii i iných krajinách. "Pre nikoho by to nemalo byť tajomstvom," vyhlásil.

 

Šéf ruskej diplomacie upriamil pozornosť na to, že na tureckom území je príliš veľa javov, ktoré predstavujú teroristickú hrozbu. "Je to, svojho druhu, odrazový mostík, ktorý nie je nikým kontrolovaný, hoci máme správy, že tieto procesy tak či onak tajné služby sledujú, mierne povedané," vyhlásil Lavrov v interview pre ruské a zahraničné médiá.

 

Spresnil, že "podľa najnovších informácií práve v tejto oblasti (kde došlo k havárii lietadla), o ktorej sa naši tureckí kolegovia domnievajú, že je osídlená Turkménmi, (...), je niekoľko sto, a možno viac ako tisíc militantov z radov občanov Ruskej federácie, ktorí predstavujú priamu hrozbu pre našu bezpečnosť, najmä pre bezpečnosť našich ľudí." Dodal, že v tejto oblasti sa nachádzajú aj islamistickí militanti a ich infraštruktúra, vrátane skladov so zbraňami, muníciou, veliteľských a zásobovacích centier.

 

Avizoval, že po tomto incidente bude Rusko presadzovať nielen vypracovanie zoznamu teroristických organizácií, ale aj kanálov, ktorými sa financujú. Spresnil, že Rusko by sa s takouto žiadosťou mohlo na OSN obrátiť už dnes.
Ruský minister uviedol, že Rusko neprerušuje kontakty s Tureckom. Poznamenal, že dôkazom toho je aj telefonický rozhovor na úrovni šéfov diplomacií. Spresnil, že jeho turecký kolega Mevlüt Čavušoglu vyjadril nádej, že dialóg s Ruskom bude možný.

 

Lavrov súčasne uviedol, že Rusko nateraz nemá v pláne prijať návštevu z Turecka, ani vyslať tam niekoho.
Turecké ministerstvo zahraničných vecí pritom informovalo, že Lavrov a Čavušoglu sa dohodli, že sa v najbližších dňoch stretnú. "Počas ich diskusie bola dosiahnutá dohoda o výmene detailov ohľadom tejto záležitosti prostredníctvom diplomatických a vojenských kanálov," spresnila hovorkyňa tureckého rezortu.
Lavrov podotkol, že ruské vedenie ešte "má otázky" k postupu tureckých politikov v záležitosti okolo zostrelenia ruského lietadla, ale ubezpečil, že vzťah Ruska k tureckému národu sa nezmenil.

 

Zdôraznil pritom, že vysvetlenie tureckých úradov v súvislosti s incidentom s ruským bombardérom nevyvoláva dôveru. Informoval, že Rusko napríklad zaujíma, či si Turecko pýtalo súhlas od USA na použitie stíhačky F-16 na zákrok voči ruskému lietadlu. Dodal, že Rusko je ochotné poskytnúť údaje o lete ruskej stíhačky pred zostrelením.

 

Informoval, že jeho rezort pripraví návrhy ohľadom ďalšieho budovania vzťahov s Tureckom a predloží ich prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Rusko však teraz bude podľa Lavrova "seriózne prehodnocovať a posudzovať dohody" s Ankarou. Lavrov sa však vyslovil proti tomu, aby Rusko vytváralo umelé prekážky podnikaniu a pôsobeniu tureckých firiem na ruskom trhu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona