Lavrov: Spojené štáty od začiatku podporovali štátny prevrat na Ukrajine

NETKY.SK • 2 Február 2015, 19:22 • 2 min
Lavrov: Spojené štáty od začiatku podporovali štátny prevrat na Ukrajine

PEKING - Vyhlásenie amerického prezidenta Baracka Obamu o úlohe Spojených štátov pri "sprostredkúvaní zmeny vedenia" na Ukrajine potvrdzuje, že Washington sa podieľal na februárovom štátnom prevrate v tejto krajine, uviedol dnes počas návštevy Pekingu ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry TASS reagoval Lavrov na slová amerického prezidenta, ktoré odzneli v Obamovom nedeľnom rozhovore pre CNN. Šéf Bieleho domu v ňom údajne potvrdil, že Washington sa od samého začiatku angažoval v štátnom prevrate na Ukrajine, ktorý Obama označil neutrálnym termínom "zmena vedenia".
     

"Rétorika, ktorá v tom rozhovore zaznela, vypovedá o zámere Washingtonu robiť aj naďalej všetko v záujme skrytej podpory krokov súčasného kyjevského vedenia, ktoré sa zjavne vydalo cestou urovnania konfliktu (na Ukrajine) výlučne pomocou použitia sily," uviedol Lavrov.
     

Šéf ruskej diplomacie ďalej uviedol, že s názorom na potrebu uskutočnenia priameho dialógu medzi vedením v Kyjeve a predstaviteľmi samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky sa stotožňuje aj Európa. Lavrov však podotkol, že toto úsilie sa stretáva s pokusmi o narušenie rokovacieho procesu.
     

"Som však presvedčený, že každý, kto ukrajinskému ľudu úprimne želá mier, a Rusko medzi takéto krajiny nepochybne patrí rovnako ako Nemecko, Francúzsko a ostatní Európania, vrátane Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), si uvedomuje potrebu pokračovať v úsilí a urobiť všetko pre to, aby sa podarilo nadviazať priamy dialóg a dosiahnuť nejaké výsledky," uviedol podľa agentúry TASS Lavrov.
     

Ruský minister zahraničných vecí svojim západným partnerom vytkol, že zatiaľ čo na celom svete vrátane Jemenu, Iraku, Afganistanu a Južného Sudánu vyzývajú na dialóg medzi vládou a opozíciou, Ukrajina zostáva výnimkou.
     

"V súvislosti s Ukrajinou naši západní kolegovia neustále opakujú, že najdôležitejšie je poskytovať všetku podporu krokom uskutočňovaným Kyjevom," uviedol na margo postoja Západu k ukrajinskej kríze Lavrov a dodal, že Západ očividne nesprávne rozhodnutia Kyjeva nikdy nekritizuje. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies