Lavrov: Sankcie proti Ukrajine sú vydieraním

NETKY.SK • 20 Február 2014, 16:08 • 2 min
Lavrov: Sankcie proti Ukrajine sú vydieraním

MOSKVA - Súčasnú situáciu označil šéf ruskej diplomacie za "jednoznačný pokus o prevrat".

slovakia

left justify in out

Sankcie Západu voči Ukrajine sú podľa Ruska nevhodné a povedú k zhoršeniu situácie. Ruský minister zahraničia Sergej Lavrov takto reagoval za zavedenie cestovných obmedzení pre ukrajinských predstaviteľov zo strany USA ako aj na zvažovanie podobných sankcií zo strany EÚ. "Sankcie len podnietia extrémistov," vyhlásil Lavrov, podľa ktorého zo strany Západu ide o vydieranie Ukrajiny. 

 

Kritizoval tiež výzvy na odstúpenie prezidenta Viktora Janukovyča ako pokus prinútiť Ukrajinu k priblíženiu k EÚ. Súčasnú situáciu pritom označil za "jednoznačný pokus o prevrat".

 

Ukrajinská opozícia sa podľa Lavrova odmieta dištancovať od extrémistov, no USA aj EÚ vinia za násilie len ukrajinskú vládu. "To je dvojitý meter," konštatoval ruský minister. Napriek prímeriu, ktoré dohodol Janukovyč s predstaviteľmi opozície, sa v centre Kyjeva opäť rozpútali násilnosti. O život len dnes prišlo už vyše 20 ľudí. Celkovo tak tento týždeň už zahynulo vyše 50 osôb. 

Spojené štáty zaviedli zákaz cestovania do USA pre 20 vysokých predstaviteľov krajiny. Odoprenie cestovných víz do USA sa týka osôb zodpovedných za porušovanie ľudských práv, ktoré "súvisí s politickým útlakom", konkrétne mená však ministerstvo zahraničia nezverejnilo. 

 

Hlavnou témou mimoriadneho zasadnutia ministrov zahraničia EÚ je kríza na Ukrajine a prípadné prijatie sankcií voči jej predstaviteľom. Zvažované sankcie, ktoré sa podľa zdrojov v záujme pokračovania dialógu nemajú týkať samotného Janukovyča, majú zahŕňať cestovné obmedzenia a zmrazenia účtov ako aj zákaz vývozu zbraní a policajného vybavenia na Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona