Lavrov sa vyslovil za odstránenie umelých prekážok vo vzťahoch Ruska a EÚ

NETKY.SK • 12 Január 2015, 14:04 • 2 min
Lavrov sa vyslovil za odstránenie umelých prekážok vo vzťahoch Ruska a EÚ

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyjadril nádej, že za lotyšského predsedníctva v EÚ sa podarí odstrániť problémy, ktoré existujú vo vzťahoch medzi Ruskom a EÚ.

slovakia

left justify in out

Podľa Lavrova treba odstrániť všetky umelé prekážky medzi Ruskom a EÚ a využiť všetky možnosti na obnovenie rovnoprávneho partnerstva, informovala agentúra RIA Novosti.
     

Lavrov zopakoval, že Rusko je zainteresované na všestrannej súčinnosti s Bruselom a všetkými členskými štátmi EÚ. "Domnievame sa, že možnosti na to existujú," poznamenal, ale EÚ adresoval upozornenie, že v záujme obnovenia vzájomne výhodnej spolupráce je nutné vzdať sa politiky dvojakých štandardov v rôznych sférach, vrátane ľudskoprávnej a humanitárnej oblasti.
     

Ruský minister upozornil, že Washingtonu sa napriek obrovskému úsiliu nepodarilo vytvoriť silnú protiruskú koalíciu. Vyjadril nádej, že súčinnosť a spolupráca Ruska a EÚ sa vráti na obvyklú úroveň.
     

RIA Novosti pripomína, že predseda Európskej rady Donald Tusk koncom decembra po poslednom vrcholnom summite EÚ uviedol, že EÚ má v úmysle zaujať "absolútne jednotný postoj k Rusku."
     

Vzťahy medzi Ruskom a Západom sa zhoršili kvôli situácii na Ukrajine, kde vládne jednotky od apríla bojujú proti proruským separatistom. Kyjev i EÚ obviňujú Rusko, že separatistom poskytuje vojenskú podporu, čo Moskva rozhodne odmieta. Vyhroteniu vzťahov kvôli východu Ukrajiny predchádzala anexia Krymského polostrova Ruskom, ktorú neuznáva ani Ukrajina, ani Západ. Západné štáty v dôsledku tohto vývoja uvalili na Rusko a jeho prívržencov na Kryme a Ukrajine niekoľko vĺn sankcií vzťahujúcich sa na finančný, ropný a obranný sektor. Moskva však upozorňuje, že sankcie sú dvojsečnou zbraňou a majú negatívny dopad aj na krajiny, ktoré ich na Rusko uvalili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies