Lavrov: S výnimkou Debaľceva sa prímerie na východe Ukrajiny dodržiava

NETKY.SK • 18 Február 2015, 13:11 • 2 min
Lavrov: S výnimkou Debaľceva sa prímerie na východe Ukrajiny dodržiava

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že prímerie na východe Ukrajiny, ku ktorému sa zaviazali vládne sily a proruskí separatisti, sa vo všeobecnosti dodržiava s výnimkou strategického mesta Debaľceve.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

"Prímerie sa dodržiava prakticky pozdĺž celej frontovej línie a v pár regiónoch je pripravenosť - aspoň milície to verejne deklarovali - odsunúť ťažké zbrane. Výnimkou je Debaľceve," uviedol Lavrov na tlačovej konferencii v Moskve.
     

Lavrov vysvetlil, že ruská delegácia už na minských rokovaniach upozornila, že ukrajinskí vojaci sa v Debaľceve "dostali do kotla" a že treba rokovať o tom, ako by sa z neho mohli dostať. "Reč bola o tom, aby odišli so cťou, ale bez ťažkých zbraní," dodal Lavrov, podľa ktorého ukrajinská strana nebola pripravená akceptovať tento návrh. Ukrajinský prezident Petro "Porošenko tvrdil, že kotla niet," vyhlásil Lavrov.
     

Ruský minister pripomenul, že proruskí povstalci od začiatku bojov o Debaľceve upozorňovali, že nedopustia, aby ho vládni vojaci opustili aj s ťažkou technikou. Obávali sa totiž, že vládne sily sa po stiahnutí z mesta a ústupe vrátia a prejdú do protiútoku. 
     

Lavrov uviedol, že Moskva je - podobne ako aj Západ - znepokojená vývojom situácie v Debaľceve a vyzýva na zastavenie paľby, ktorej cieľom je "zmeniť status quo z 15. februára," keď nadobudlo platnosť prímerie. 
     

Kritizoval, že namiesto rokovaní dochádza k pokusom prebiť sa z obkľúčenia v debaľcevskom kotli alebo ho preraziť zvonku, o čo sa podľa Lavrova vládne sily pokúšajú tiež. "Povstalci, prirodzene, reagujú," uviedol ruský minister, ktorý vyjadril nádej, že "zvíťazí zdravý rozum a na prvé miesto sa dostane úloha zachrániť životy tých, ktorí sa ocitli v obkľúčení". Podľa jeho slov sa už mnohí ukrajinskí vládni vojaci vzdali. "Správajú sa k nim (potom) ľudsky: nakŕmia ich, dajú im možnosť umyť sa a poskytnú im teplé oblečenie," dodal. 
     

Podľa Lavrova by západní politici mali pomôcť urovnaniu krízy na Ukrajine, a nepodnecovať konfrontáciu. Tieto jeho slová sú okrem iného reakciou na výrok amerického viceprezidenta Joea Bidena, ktorý vyzval USA, aby dodali Ukrajine dodatočné prostriedky na posilnenie jej obranyschopnosti. Lavrov dnes označil Bidenov výrok za "ďalšie potvrdenie nekonštruktívnej politiky Washingtonu".
     

Ministerstvo obrany samozvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) dnes oznámilo, že jej ozbrojené sily začali sťahovať ťažké zbrane z demarkačnej línie na východe Ukrajiny. 
     

Podľa agentúry Reuters separatisti začali s odsunom ťažkej bojovej techniky z oblastí, ktoré sú pod ich kontrolou. Ruská RIA Novosti spresnila, že ide o regióny na juhu DĽR. RIA Novosti tiež uviedla, že stiahnutých bolo okolo 20 systémov hlavňového a reaktívneho delostrelectva.
     

Odsun ťažkých zbraní z demarkačnej línie bol jedným z bodov dohody, ktorú znepriatelené strany podpísali minulý piatok v Minsku. Text dohody pred jej podpísaním prerokovala aj tzv. normandská štvorka na úrovni šéfov štátov a vlád Francúzska, Nemecka, Ukrajiny a Ruska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies