Lavrov: Rusko znepokojuje charakter vzťahov s USA a EÚ, nie sankcie

NETKY.SK • 22 Apríl 2015, 14:49 • 2 min
Lavrov: Rusko znepokojuje charakter vzťahov s USA a EÚ, nie sankcie

MOSKVA - Rusko sa nedomnieva, že pre zaručenie jeho bezpečnosti je nutné rozmiestňovať arzenály jadrových zbraní v zahraničí, uviedol dnes v rozhovore pre rozhlasové stanice Sputnik, Echo Moskvy a Govorit Moskva ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúr RIA Novosti a TASS Lavrov súčasne poznamenal, že Rusko má záujem o to, aby svojím bezjadrovým silám zabezpečilo možnosť plniť bojové úlohy v ktorejkoľvek časti sveta.

 

Šéf ruskej diplomacie tiež vyhlásil, že rozmiestňovaním svojich taktických zbraní na území piatich európskych krajín Spojené štáty porušujú Dohodu o nešírení jadrových zbraní. Upozornil, že "v rámci NATO existuje program, podľa ktorého sa o obsluhu týchto taktických atómových zbraní starajú občania týchto piatich a ďalších štátov NATO, mimo USA". Túto situáciu Lavrov označil za "vážne ohrozenie" existujúcej dohody o nešírení jadrových zbraní.

 

Minister súčasne ubezpečil, že Moskva nie je zainteresovaná na tom, aby jej vzťahy so Západom boli stále v kríze.

 

Lavrov v rozhovore uviedol, že ho neznepokojujú ani tak sankcie, uvalené na Rusko Západom kvôli kríze na Ukrajine, "lebo Rusko musí rozvíjať vlastnú výrobu", ako skôr "všeobecný charakter vzťahov" s USA a EÚ.

Na margo Ukrajiny Lavrov vyhlásil, že musí zostať jednotná a vo vojensko-politickom zmysle neutrálna. Uviedol, že je to aj v záujme blahobytu jej občanov. Varoval, že rozkol Ukrajiny by mohol viesť k tomu, že NATO bude pokračovať v pokusoch urobiť Ukrajinu protiruskou.

 

"Chceli by sme vidieť Ukrajinu jednotnú, ale v záujme toho treba splniť záväzok o jej decentralizácii," zdôraznil. Vyhlásil tiež, že treba prestať s "tvrdohlavým presadzovaním unitárneho štátu (...) a ukrajinizáciou".

 

Upozornil však tiež, že "všetko, čo sa teraz navrhuje a predkladá Kyjevom, je akoby zamerané na rozkol krajiny". Vysvetlil, že Moskva nevidí žiadny zmysel v tom, aby na Ukrajine pôsobili mierotvorné jednotky OSN, ako to žiada vedenie Ukrajiny na čele s prezidentom Petrom Porošenkom.

 

Dodal, že vláda v Kyjeve sa snaží "zadusiť alebo úplne vypudiť" z útvaru ukrajinského štátu obe republiky vyhlásené na území Donbasu proruskými separatistami. Ako dôkaz svojho tvrdenia uviedol sociálno-ekonomickú blokádu, zastavenie vyplácania sociálnych dávok a odmietanie Kyjeva viesť dialóg s vedením samozvaných republík, Doneckej a Luhanskej.

 

Pokiaľ ide o vývoj vzťahov s Iránom, Lavrov uviedol, že Rusko s ním bude rozvíjať spoluprácu vo vojensko-technickej oblasti, v ktorej sa "otvárajú dobré perspektívy". Ubezpečil však, že nevznikne žiadny vojenský zväz Ruska a Iránu - nepotrebuje ho ani jedna z oboch strán. "Je to nerealistické a nepotrebné," dodal.

Vysvetlil, že Moskva nechce, aby sa Irán stal ďalším cieľom nelegitímneho použitia sily, čím objasnil aj rozhodnutie o dodávkach raketových systémov S-300.

 

Obavy Ruska podľa Lavrova súvisia s najnovším vývojom v Jemene a priľahlom regióne, "kde došlo k nelegitímnemu použitiu sily". Lavrov vyhlásil, že po dodaní ruských S-300 do Iránu "si to tí, ktorí by naň chceli zaútočiť, najmenej dvakrát dobre rozmyslia, kým to urobia".

 

Ruský minister v súvislosti s tým vyjadril počudovanie nad zmeneným postojom USA k rozhodnutiu Ruska vrátiť sa k plneniu dohody s Teheránom o dodávkach S-300. Uviedol, že cieľom Ruska je stimulovať Irán ku konštruktívnejšiemu prístupu na rokovaniach o jadrovom programe. "Táto stimulácia zabrala," konštatoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies