Lavrov: Rusko rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny bez Krymu

NETKY.SK • 15 Január 2018, 13:22 • 2 min
Lavrov: Rusko rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny bez Krymu

MOSKVA - Rusko rešpektuje územnú celistvosť Ukrajiny v rámci hraníc vytvorených po referende na Krymskom polostrove. Vyhlásil to v pondelok ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý v Moskve na tlačovej konferencii hodnotil výsledky ruskej diplomacie za rok 2017.

slovakia

left justify in out

"Budeme aj naďalej rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny v hraniciach, ktoré boli vytvorené po referende na Kryme a po znovuzjednotení Krymu s Ruskou federáciou," vyhlásil Lavrov podľa agentúry TASS. Ruský minister poznamenal, že Moskva plne rešpektovala budapeštianske memorandum, ktorým sa Rusko, USA a Británia zaviazali, že proti Ukrajine nepoužijú jadrové zbrane, ak sa Ukrajina vzdá svojho arzenálu tohto druhu zbraní.

 

Lavrov pripomenul, že Ukrajina sa paralelne so spomínaným memorandom zaviazala, že nebude na svojom území podporovať neonacistické a rasistické tendencie. Za porušenie tohto prísľubu však Lavrov označil to, čo sa stalo "po Majdane"Zdôraznil, že Rusko má záujem na tom, aby mierové dohody uzavreté v Minsku boli plne implementované bez akýchkoľvek výnimiek.

 

Vysvetlil, že "Ukrajina podpísala minské dohody, ktoré sa vôbec netýkajú témy Krym". "Dané dohody treba plniť," zdôraznil Lavrov a varoval pred zbytočnými analýzami "slovíčok a viet", ktoré podľa neho vedú len k ďalšiemu sklzu v implementácii "najdôležitejšieho dokumentu jednohlasne odobreného Bezpečnostnou radou OSN".

 

Lavrov vyhlásil, že Rusko bude pokračovať vo svojich snahách o urovnanie konfliktu na Ukrajine prostredníctvom úplnej a dôslednej realizácie komplexu opatrení na plnenie minských dohovorov. Zdôraznil, že ukrajinský problém nemá inú alternatívu riešenia. Ruský minister kritizoval Západ za to, že téme Ukrajine pripisuje väčší význam, než jej prináleží, a "chybne ju považuje za základ konfrontácie" liberálneho Západu s autoritárskym Ruskom". "Považujem takýto prístup za chybný, absolútne spolitizovaný," vyhlásil Lavrov.

 

Uviedol, že keby sa krajiny Západu namiesto podpory "bezmyšlienkovitej línie" Kyjeva sústredili radšej na plnenie minských dohôd, "kríza by bola dávno urovnaná"Dodal, že podľa jeho názoru Spojené štáty i Európa vidia a dokonale chápu, že súčasné ukrajinské vedenie sa snaží v Donbase vyvolať silovú fázu a tým odpútať pozornosť od toho, že Kyjev sabotuje minský komplex opatrení na urovnanie konfliktu na východe Ukrajiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona