Lavrov: Rusko neskončí s náletmi v Sýrii, kým neporazí Dáiš a Front an-Nusra

NETKY.SK • 3 Február 2016, 13:40 • 2 min
Lavrov: Rusko neskončí s náletmi v Sýrii, kým neporazí Dáiš a Front an-Nusra

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes vyhlásil, že Rusko nevidí dôvod na ukončenie svojich náletov v Sýrii. Vysvetlil, že cieľom týchto operácií je porážka teroristických organizácií Islamský štát a Front an-Nusra.

slovakia

left justify in out

"Nevidím žiadny dôvod, prečo by nálety mali prestať, kým teroristi nie sú porazení," vyhlásil dnes Lavrov počas návštevy v Maskate, metropole sultanátu Omán. Rusko začalo letecké údery na ciele v Sýrii 30. septembra. Tvrdí, že mieri na islamistov, kritici však Moskvu podozrievajú z toho, že jej ide najmä o podporu sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a preto útočí aj na umiernených povstalcov, z ktorých časť je podporovaná Západom.

 

Ruské lietadlá počas svojej misie v Sýrii využívajú leteckú základňu Humajmím v sýrskej provincii Lázikíja. Lavrov sa pre agentúru TASS vyjadril, že postoj viacerých delegátov sýrskej opozície na mierových rokovaniach v Ženeve je "krátkozraký", keď podmieňujú začiatok rozhovorov sériou ultimát zahŕňajúcich ukončenie ruských náletov v Sýrii.

 

"Zdá sa mi, že niektorí príslušníci opozície, ktorá sa vytvorila na základe zoznamu v (saudskoarabskom) Rijáde, sú príliš rozmaznaní niektorými (svojimi) darcami, napríklad Tureckom, keď zablokovali účasť kurdských zástupcov na rokovaniach," vyhlásil Lavrov. Pripomenul, že podľa pôvodnej dohody mali byť ženevské rokovania bezpodmienečné a inkluzívne.

 

Šéf ruskej diplomacie uviedol, že rozpory panujú aj v tzv. lausanneskej skupine sýrskej opozície, ktorá tiež prichádza s "ultimátami, ktoré nemajú nič spoločné so ženevským komuniké a rezolúciou Bezpečnostnej rady OSN č. 2254".

 

Tento dokument počíta s vytvorením delegácie zastupujúcej všetky prúdy sýrskej opozície, ako aj so začatím diskusie o vytvorení jednotného frontu na boj proti teroristickým formáciám. Zahŕňa tiež zastavenie paľby, riešenie humanitárnych problémov a návrhy politických reforiem, a to na základe súhlasu oboch strán sýrskeho konfliktu.

 

Lavrov dnes uviedol, že pokiaľ ide o zastavenie paľby, Rusko má pragmatické návrhy, o ktorých rokovalo s USA, a prediskutuje ich aj s podpornou skupinou na schôdzke v Mníchove 11. februára.

 

Kľúčovým predpokladom pre zastavenie paľby je ukončenie pašovania cez sýrsko-tureckú hranicu, čím sa utne podpora pre povstalcov, zdôraznil Lavrov. Upozornil, že bez splnenia tejto podmienky bude zastavenie paľby len sotva možné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies