Lavrov: Rusko neplánuje letecké útoky na pozície islamistov v Líbyi

NETKY.SK • 11 December 2015, 18:26 • 2 min
Lavrov: Rusko neplánuje letecké útoky na pozície islamistov v Líbyi

RÍM - Rusko neplánuje uskutočňovať letecké útoky v Líbyi, ktorá je baštou islamských militantov. Oznámil to dnes ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Toto nie je naším zámerom. Líbyjská vláda nás o to nepožiadala, vlastne tam ani žiadna vláda neexistuje," povedal na tlačovej konferencii šéf ruskej diplomacie počas svojej návštevy Talianska.

 

Podľa Lavrova vníma Rusko koalíciu pod velením USA, ktorá útočí na ciele extrémistickej skupiny Dáiš (tzv. Islamského štátu) v Sýrii ako potenciálne efektívneho partnera v tejto arabskej republike.

 

Líbyjské konkurenčné frakcie sa dohodli, že 16. decembra podpíšu zmluvu o vláde národnej jednoty. Túto iniciatívu podporuje aj OSN, ktorá už rok vedie rozhovory s týmito konkurenčnými vládami a ozbrojenými milíciami o ukončení konfliktu. Zástancovia tvrdej línie však odmietajú pristúpiť k dohode. Oponenti takto zmarili už niekoľko predchádzajúcich pokusov o zmier.

 

Na rokovanie na najvyššej úrovni pricestuje do Ríma tento víkend aj americký minister zahraničných vecí John Kerry, pripomína agentúra AP. Na nedeľňajšej schôdzi bude Kerry s predstaviteľmi tamojšej diplomacie hovoriť o líbyjskej kríze.

 

Cieľom rokovaní bude pomôcť Líbyi pri vytvorení zjednotenej vlády, ukončiť roky interných bojov a predostrieť riešenie extrémistickej hrozby.

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom nestabilita krajiny prispela aj k migračnej kríze v Európe. Krajina so silným ropným priemyslom je rozpoltená - s medzinárodne uznanou vládou na východe a islamistami podporovanými úradmi v hlavnom meste Tripolis.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies