Lavrov: Rusko nehodlá postaviť vojenské ani námorné základne v zahraničí

NETKY.SK • 29 Marec 2014, 14:40 • 2 min
Lavrov: Rusko nehodlá postaviť vojenské ani námorné základne v zahraničí

MOSKVA - Rusko nehodlá vytvoriť námorné ani vojenské základne v zahraničí, tak ako to robia vo svete Spojené štáty.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre ruskú štátnu televíziu RT to dnes povedal minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorého citovala agentúra ITAR-TASS.


V reakcii na správy, že Moskva plánuje otvoriť základne na Seychelách, vo Vietname, Nikarague, Kube a Argentíne, Lavrov uviedol: "Nie je to vôbec pravda. Nemáme žiadne plány na vytvorenie námorných či vojenských základní v zahraničí. Výstavba takýchto zariadení po vzore Američanov neprichádza do úvahy."


"S niekoľkými krajinami sme sa dohodli na tom, že naše plavidlá a vojnové lode budú využívať ich infraštruktúru v oblasti služieb, menších opráv, potravinového zásobovania a rekreácie posádok," vysvetlil šéf rezortu. "Po pripojení Krymu bude mať ruské vojenské námorníctvio veľké možnosti rozvoja," dodal.

 

Popri Čiernomorskej flotile Rusko disponuje aj Tichooceánskou, Severnou a ďalšími flotilami. Podľa Lavrova je pre štát veľmi dôležité, aby bolo jeho vojenské námorníctvo na najvyššej úrovni, najmä ak musí loďstvo vykonávať špeciálne úlohy zamerané na boj proti pirátstvu v Adenskom zálive a inde.

 

Lavrov dnes zároveň telefonicky hovoril so svojím americkým náprotivkom Johnom Kerrym o situácii na Ukrajine a načasovaní ďalšieho vzájomného kontaktu, píše agentúra Reuters. Ruský rezort diplomacie vo vyhlásení uviedol, že rozhovor iniciovala americká strana.

 

V piatok sa uskutočnil i hovor medzi prezidentmi oboch veľmocí, Vladimirom Putinom a Barackom Obamom, ohľadom diplomatického návrhu Bieleho domu pre Ukrajinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies