Lavrov: Rusko nebude podpisovať zmluvu o zákone jadrových zbraní

NETKY.SK • 19 Marec 2018, 16:38 • 2 min
Lavrov: Rusko nebude podpisovať zmluvu o zákone jadrových zbraní

ASTANA - Šéf ruského ministerstva zahraničných vecí Sergej Lavrov potvrdil pozíciu Ruskej federácie vo vzťahu k dohode o zákaze jadrových zbraní. Rusko nepodpíše tento dokument. Informuje RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

"Nepodpíšeme to, pretože si myslíme, že zákaz jadrových zbraní v takejto smernici je nerealistický. Päť oficiálnych jadrových krajín a aj neoficiálne jadrové krajiny toto neurobia," povedal Lavrov v rozhovore pre Teleradiocomplex prezidenta Kazašskej republiky.

 

Podľa Ruska, sa dohodnutá zásada pokroku smerom k svetu bez jadrových zbraní už odráža v zmluve o nešírení jadrových zbraní, a "je spojená so zabezpečením univerzálnej bezpečnosti a stability".


"Sme za to, aby sme smerovali do sveta bez jadrových zbraní, na základe univerzálnych dohôd, ktoré sú stanovené v zmluve o nešírení jadrových zbraní," zdôraznil Lavrov.

 

Zmluva o zákaze jadrových zbraní bola prijatá v OSN v júli roku 2017. Pri príprave dokumentu sa nezúčastnili jadrové krajiny, vrátane piatich stálych členov Bezpečnostnej rady OSN, USA a Ruska.

 

Od 20. septembra roku 2017 je zmluva otvorená na podpis a musí vstúpiť do platnosti po ratifikácii najmenej 50 krajinami. K dnešnému dňu bol podpísaný dokument 57 štátmi, päť ich ratifikovalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies