Lavrov: Rusko bude pomáhať sýrskej vláde v boji proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 26 November 2014, 18:50 • 2 min
Lavrov: Rusko bude pomáhať sýrskej vláde v boji proti Islamskému štátu

SOČI - Rusko prisľúbilo, že bude naďalej podporovať režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada v boji extrémistickej organizácii Islamský štát (IS) a ďalším teroristickým skupinám. Prísľub zaznel počas dnešnej návštevy sýrskeho ministra zahraničných vecí Walída Mualima v Rusku.

slovakia

left justify in out

Šéf sýrskej diplomacie sa v čiernomorskom letovisku Soči stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a následne so svojím rezortným partnerom Sergejom Lavrovom. 
     

Putin počas stretnutia potvrdil odhodlanie rozvíjať vzťahy so Sýriou a s jej prezidentom, uviedol Mualim.
     

Podľa Lavrova Moskva aj Damask zhodne považujú terorizmus a extrémizmus za hlavnú hrozbu pre stabilitu Blízkeho východu. "Rusko bude pokračovať v podpore Sýrie ... v boji proti tejto hrozbe," vyhlásil Lavrov po schôdzke s Asadovým ministrom. 
     

Moskva podľa Lavrova odsudzuje pokusy o využívanie teroristických skupín na zvrhnutie sýrskej vlády. Ruský minister tiež kritizoval pokračujúce koaličné nálety proti IS v Sýrii, ktoré sa - ako zdôraznil - konajú bez súhlasu Damasku a preto v rozpore s medzinárodným právom, uviedla agentúra TASS.
     

Podľa šéfa ruskej diplomacie je v Sýrii potrebné pokračovať v boji proti Islamskému štátu a súčasne sa usilovať o obnovenie politického dialógu. Lavrov tiež podporil snahy vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu o zavádzanie lokálnych prímerí, ktoré by mohli predísť mnohým obetiam a normalizovať situáciu v niektorých regiónoch. 
     

Moskva patrí medzi hlavných zahraničných spojencov režimu v Damasku v občianskej vojne v Sýrii, ktorá trvá už viac ako tri roky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies