Lavrov: Rusko bude na rokovaniach v Berlíne žiadať okamžité prímerie na Ukrajine

NETKY.SK • 21 Január 2015, 10:27 • 2 min
Lavrov: Rusko bude na rokovaniach v Berlíne žiadať okamžité prímerie na Ukrajine

MOSKVA - Moskva urobí všetko v záujme vyriešenia krízy na Ukrajine po tom, čo sa na jej východe vystupňovali boje. Podľa agentúry Reuters to dnes povedal ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

Rusko podľa Lavrova nechce novú studenú vojnu a Západ nebude schopný izolovať Moskvu. Šéf ruskej diplomacie zároveň vyhlásil, že Moskva bude na dnešných rokovaniach o ukrajinskej kríze v Berlíne žiadať okamžité prímerie na ukrajinskom východe. 

 

Ukrajina dnes uviedla, že ruské jednotky zaútočili na východe územia štátu na jej vládne sily. Lavrov sa na dnešnej tlačovej konferencii v Moskve k týmto obvineniam konkrétne nevyjadril, v minulosti však Moskva takéto tvrdenia ukrajinskej strany odmietala, pripomína Reuters.

 

Prejav amerického prezidenta Baracka Obamu o stave únie, ktorý predniesol v noci nadnes na pôde Kongresu, podľa Lavrova vyjadroval presvedčenie, že "Spojené štáty sú číslom jeden a Rusko to musí rešpektovať". Zároveň dodal, že Rusku doposiaľ neboli poskytnuté dôkazy o tvrdeniach, že jeho vojaci alebo zbrane prechádzajú cez rusko-ukrajinské hranice.

 

Rusko podľa Lavrova dostalo prísľub od proruských separatistov na Ukrajine, že súhlasia so stiahnutím sa na predtým dohodnutú frontovú líniu.

 

Na dnešok naplánované rokovania v Berlíne, ktorých sa okrem Lavrova zúčastnia aj zástupcovia Ukrajiny, Francúzska a Nemecka, sa podľa šéfa ruskej diplomacie sústredia na otázku stiahnutia ťažkých zbraní z frontovej línie na východe Ukrajiny, informuje agentúra AP.

 

Stiahnutie delostrelectva má pomôcť ukončiť nedávnu eskaláciu bojov v oblasti, uviedol Lavrov. Ruský prezident Vladimir Putin podľa neho napísal svojmu ukrajinskému partnerovi Petrovi Porošenkovi list, v ktorom navrhol na stiahnutie ťažkých zbraní využiť pôvodnú deliacu líniu.

 

Boje na Ukrajine si od apríla 2014 vyžiadali už viac než 4700 obetí. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies