Lavrov reagoval na Erdoganov výrok: Na zlodejovi aj čiapka horí

NETKY.SK • 4 December 2015, 09:16 • 2 min
Lavrov reagoval na Erdoganov výrok: Na zlodejovi aj čiapka horí

MOSKVA - "Na zlodejovi aj čiapka horí", komentoval známym ruským príslovím - o človeku so zlým svedomím - šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov štvrtkové vyhlásenie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, podľa ktorého má Ankara dôkazy, že do nezákonného obchodovania s ropou z území ovládaných v Sýrii Islamským štátom (IS) je zapletená Moskva. Informovala o tom dnes agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

"Je zvláštne, že sa (Erdoganovo vyjadrenie) objavilo mnoho dní po tom, čo sa prípad ilegálneho obchodovania s ropou dostal do médií, keď sme prezentovali konkrétne fakty," povedal Lavrov.
Erdogan vyhlásil, že Turecko má dôkazy o obchodovaní Ruska s IS a zverejní ich. Zatiaľ uviedol meno Sýrčana s ruským pasom, podnikateľa Georgea Haswaniho, ktorý podľa neho profituje z nákupu surovej ropy ťaženej IS na územiach obsadených v Sýrii a Iraku. Erdogan takto reagoval na obviňovanie Moskvy, že do protizákonného obchodovania s IS je zapletený on i jeho rodina. "Zatiahnuť do toho moju rodinu nebolo veľmi etické," uviedol s tým, že Rusko bude musieť svoje tvrdenia dokázať.


Námestník ruského ministra obrany Anatolij Antonov v stredu obvinil tureckú politickú elitu, že je zapletená do ilegálneho obchodovania s ropou od džihádistov. Antonov vyhlásil, že z obchodovania profituje Erdoganov zať Berat Albayrak, ktorý bol dlhý čas na čele energetickej spoločnosti Čalik Holding, ako aj jeden z Erdoganových synov, Bilal. Ruský prezident Vladimir Putin ešte 30. novembra vyhlásil, že Turecko zostrelilo 24. novembra ruské vojenské lietadlo, pretože chcelo chrániť dodávky ropy od Islamského štátu. Svoje obvinenie predniesol na klimatickej konferencii OSN v Paríži, pričom zostrelenie ruského bombardéra nazval "obrovskou chybou".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona