Lavrov pri otvorení výstavy o holokauste varoval pred oživovaním nacizmu

NETKY.SK • 19 Január 2018, 07:45 • 2 min
Lavrov pri otvorení výstavy o holokauste varoval pred oživovaním nacizmu

NEW YORK - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov otvoril vo štvrtok na pôde OSN výstavu o holokauste v bývalom Sovietskom zväze. Vo svojom úvodnom príhovore povedal, že je našou povinnosťou nielen pripomínať si milióny obetí, "ale urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sa zabránilo takýmto tragédiám v budúcnosti".

slovakia

left justify in out

Šéf ruskej diplomacie podľa agentúry AP ďalej vyhlásil, že holokaust je "jedným z najhorších zločinov proti ľudskosti". Vyjadril tiež znepokojenie nad tým, že v mnohých krajinách v poslednom období dochádza k obnovovaniu nacistických myšlienok.

 

Podľa neho je "obzvlášť nemorálne", že niektoré členské štáty Európskej únie rúcajú pamätníky sovietskym vojakom, ktorí zaplatili vlastnými životmi, aby zbavili svet nacistických hrôz a pomohli nastoliť mier a stabilitu na európskom kontinente.

 

Takéto činy sú podľa Lavrova znesvätením a "všetci by sme sa mali rozhodne postaviť proti takýmto veľmi nebezpečným trendom".

 

Vyhladzovanie Židov nastalo po tom, ako Nemecko 22. júna 1941 napadlo Sovietsky zväz, pripomína AP.

 

Jeden z panelov na výstave informoval o tom, že "2,7 milióna ľudí zastrelili, spálili, pochovali zaživa, utopili v riekach či močiaroch, obesili". Všetci boli sovietskymi občanmi a predstavujú takmer polovicu všetkých obetí holokaustu.

 

Výstava s názvom "Holokaust: vyhladenie, oslobodenie, záchrana" prináša písomné dôkazy a fotografie väzňov nacistických koncentračných táborov a ich osloboditeľov - vojakov Červenej armády.

Jej otvorenie sa uskutočnilo len pár dní pred Medzinárodným dňom pamiatky obetí holokaustu, ktorý pripadá na 27. januára, keď v roku 1945 Červená armáda oslobodila nacistický koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies