Lavrov: Podporujeme záujem tureckých predstaviteľov navštíviť Krym

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 18:50 • 2 min
Lavrov: Podporujeme záujem tureckých predstaviteľov navštíviť Krym

MOSKVA - Moskva podporuje záujem Turecka o návštevu Krymu. Za jedinú prekážku, ktorá vznikla, označil šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov to, že turecká delegácia tam chcela ísť cez Ukrajinu.

slovakia

left justify in out

"Ak ide o požiadavku smerom k Ruskej federácii, potom je potrebné využívať normálnu cestu," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave, kde je na oficiálnej návšteve. Potvrdil, že Rusko nemá žiadne tajnosti s tým, čo sa deje na Kryme, hlavne pokiaľ ide o postavenie krymských Tatárov. Dodal, že ak má Ankara úprimný záujem pozrieť sa, ako to tam vyzerá, Rusko je pripravené.

 

Lavrov tak reagoval na otázku TASR, aké kroky chce Moskva podniknúť na zlepšenie práv krymských Tatárov, za ktoré je dlhodobo kritizovaná. Vymenoval niekoľko zákonov, ktoré Rusko doteraz prijalo pre uľahčenie a skvalitnenie ich života.

 

Ankara označuje situáciu na Krymskom polostrove za "neakceptovateľnú", čo sa týka porušovania práv tohto etnika, hovoriaceho turkotatárskym jazykom. Do tejto oblasti chce vyslať neoficiálnu pozorovaciu misiu.

 

Ruský parlament odobril pripojenie Krymského polostrova k subjektom Ruskej federácie vlani 21. marca. Svetové spoločenstvo to považuje za porušenie princípov medzinárodného práva.

Tento týždeň musela prestať vysielať aj krymská nezávislá televízia ATR. Ruské úrady jej totiž opakovane odmietli udeliť vysielaciu licenciu. Lavrov poznamenal, že v prípade, ak sa budú dodržiavať pravidlá zákona, tak žiadne problémy s registráciou nevzniknú.

 

Zakladateľ mediálneho holdingu ATR Lenur Isľamov tento týždeň uviedol, že na vedenie ATR bol už dlhší čas vyvíjaný nátlak, aby televízny kanál predalo. Konštatoval, že ľudia, ktorých bližšie nešpecifikoval, im dávali na výber: buď predať, alebo sa televízie zmocnia silou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies