Lavrov: Po realizácii dohody s Iránom nebude potrebný protiraketový štít

NETKY.SK • 25 November 2013, 18:00 • 2 min
Lavrov: Po realizácii dohody s Iránom nebude potrebný protiraketový štít

RÍM - Po implementácii jadrovej dohody, ktorú cez víkend v Ženeve uzavrel Irán so šiestimi veľmocami, už nebude potrebný americký protiraketový štít v Európe, vyhlásil dnes šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov.

slovakia

left justify in out

"Ak sa dohoda s Iránom implementuje, dôvod, pomenovaný ako nutnosť vytvoriť raketový obranný systém v Európe, sa vytratí," povedal Lavrov v Ríme.

Severoatlantická aliancia a Spojené štáty tvrdia, že protiraketový štít v Európe má čeliť hrozbám zo strany Iránu a Severnej Kórey. Agentúra RIA Novosti ale pripomenula, že štít je citlivou otázkou v rusko-amerických vzťahoch. V roku 2010 na summite NATO v Lisabone sa síce Moskva a aliancia formálne dohodli na spolupráci pri budovaní systému, rozhovory ale napokon stroskotali; čiastočne aj z dôvodu ruskej požiadavky na právne záruky, že systém nebude zameraný na strategickú, jadrovú odstrašujúcu silu Moskvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies