Lavrov: Plynovod Turecký prúd by mal zvýšiť energetickú bezpečnosť Európy

NETKY.SK • 21 Január 2015, 16:42 • 2 min
Lavrov: Plynovod Turecký prúd by mal zvýšiť energetickú bezpečnosť Európy

MOSKVA - Rusko očakáva, že projekt nového plynovodu známeho ako Turecký prúd sa podarí zrealizovať, pričom tento projekt by mal prispieť aj k vyššej energetickej bezpečnosti Európy.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na tlačovej konferencii v Moskve ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Informovala o tom agentúra TASS.
     

"Očakávame, že (plynovod) sa zrealizuje a prispeje k zvýšeniu energetickej bezpečnosti Európy," povedal Lavrov s tým, že európskym krajinám už nebudú hroziť riziká v dôsledku problematických tranzitných štátov.
     

V súvislosti s plynovodom Južný prúd uviedol, že tento projekt je už ukončený. Ako dodal, Rusko si v rámci spomínaného projektu nemohlo ďalej plniť svoje záväzky, keď od európskych partnerov počúvalo väčšinou len sľuby. "Navrhli sme alternatívny projekt, takzvaný Turecký prúd. Ten už vyvolal v Európe nemalý záujem," povedal Lavrov, pričom dodal, že v súčasnosti už v tejto veci prebiehajú rozhovory.
     

Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom decembra minulého roka oznámil, že výstavbu plynovodu Južný prúd, ktorý mal dodávať ruský plyn do južnej a strednej Európy popod Čierne more, Moskva ukončila. Ako dôvod uviedol nekonštruktívny prístup Európskej únie (EÚ) k tomuto projektu, ktorého súčasťou bolo rozhodnutie Bulharska zastaviť výstavbu časti plynovodu na svojom území. Prvé dodávky plynu prostredníctvom zmieneného plynovodu pritom mala Európa začať dostávať koncom roka 2015.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies