Lavrov odmietol Steinmeierovu výzvu na dlhšie prímerie v sýrskom Aleppe, teroristi si dopĺňajú počty

NETKY.SK • 15 August 2016, 14:43 • 2 min
Lavrov odmietol Steinmeierovu výzvu na dlhšie prímerie v sýrskom Aleppe, teroristi si dopĺňajú počty

JEKATERINGBURG - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov odmietol dnes výzvu svojho nemeckého kolegu Franka-Waltera Steinmeiera na dlhšie prímerie, než sú súčasné tri hodiny denne, ktoré umožňujú doručenie humanitárnej pomoci do severosýrskeho mesta Aleppo.

slovakia

left justify in out

Lavrov čiastočne súhlasil so Steinmeierovým názorom, že "trojhodinová prestávka denne je nedostatočná". Šéf ruskej diplomacie však takisto povedal novinárom, že "ak sa to má predĺžiť, musia sa vyriešiť záležitosti týkajúce sa boja proti teroristom". "Výsledkom prestávky je mierne zlepšenie humanitárnej situácie," povedal Lavrov, ktorého citovala agentúra TASS. "Ale hlavným výsledkom je to, že teroristi si doplnili počty o 7000 ľudí, nehovoriac už o obrovských množstvách zbraní a munície," dodal Lavrov.

 

Nemecký minister Steinmeier vyzval dnes už skôr Rusko, aby odložilo zbrane a umožnilo tak doručenie humanitárnej pomoci do ťažko skúšaného, obliehaného Aleppa, píše agentúra DPA.

"Podľa môjho názoru musia zbrane zmĺknuť, aby sa ľuďom mohli doručiť základné potreby," povedal Steinmeier v štvrtom najväčšom ruskom meste Jekaterinburg ešte pred rozhovormi s Lavrovom.

 

"Humanitárna situácia v Aleppe je katastrofálna. Toto nemôže a nesmie pokračovať. Tri hodiny denne nestačia," zdôraznil Steinmeier. Trojhodinové prímerie denne pôsobí ako pomoc a úľava, ale v skutočnosti to tak nie je, vyhlásil hovorca nemeckej vlády v Berlíne Steffen Seibert. Práve Moskva a sýrsky režim musia rozhodnúť, "či bude zomieranie v Aleppe pokračovať", dodal Seibert.

 

Boje medzi sýrskymi vládnymi silami a povstalcami vypukli v polovici roka 2012 najprv v Aleppe. Keď sily režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada minulý mesiac dobyli aj poslednú zásobovaciu trasu povstalcov smerom na východ, OSN varovala, že zásoby potravín vydržia v meste len do polovice augusta. Rusko - kľúčový spojenec sýrskej vlády - minulý týždeň zoznámilo, že tri dni bude robiť každý deň trojhodinové prestávky v bombardovaní, aby umožnilo prísun pomoci do Aleppa. OSN však upozornila, že tento krok je nedostatočný.

 

Steinmeier a Lavrov priznali, že diplomatické vzťahy medzi Nemeckom a Ruskom sú v súčasnosti napäté. "Som presvedčený, že vzťahy sa skôr či neskôr znova stabilizujú," povedal Lavrov a dodal, že Nemecko je pre Rusko strategicky dôležitým partnerom. Obe krajiny sa opakovane dostávajú do sporu kvôli účasti Ruska v Sýrii a tiež kvôli jeho úlohe v separatistických bojoch na východe Ukrajiny.

 

"Rusko-nemecké vzťahy v súčasnosti prechádzajú ťažkým obdobím," povedal Lavrov. "Myslím si, že toto je najťažšie obdobie od znovuzjednotenia Nemecka, ktoré sa udialo za aktívnej a rozhodujúcej účasti našej krajiny (Sovietskeho zväzu)," uviedol ešte ruský minister.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies