Lavrov odmietol hrozbu pre Česko

NETKY.SK • 17 Október 2014, 13:42 • 2 min
Lavrov odmietol hrozbu pre Česko

PRAHA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vo štvrtok večer ubezpečil českého prezidenta Miloša Zemana, že Moskva neplánuje vojensky preniknúť na územie východnej Ukrajiny.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom prezidentská kancelária. Lavrov to povedal Zemanovi počas ich 45-minútového rozhovoru v rámci summitu európskych a ázijských lídrov v talianskom Miláne. Stretnutie nebolo vopred dohodnuté a podľa hovorcu prezidenta Jiřiho Ovčáčka vzniklo spontánne. Obaja totiž mali voľno medzi svojimi programami. Zeman s Lavrovom neformálne debatoval o viacerých témach, najmä však o situácii na Ukrajine a jej prípadných dôsledkoch. Podľa Zemanovho poradcu Hynka Kmoníčka chcela hlava štátu vedieť, či súčasná situácia nepredstavuje hrozbu pre Českú republiku, napríklad v prípade invázie ruských jednotiek na Ukrajinu. Lavrov prezidenta podľa Kmoníčka uistil, že Rusko nič také neplánuje.

 

Zeman na marcové pričlenenie polostrova Krym k Rusku reagoval s pobúrením a Moskvu za jej konanie kritizoval. Následné sankcie západných krajín voči Rusku po vypuknutí proruského povstania na východe Ukrajiny však prijal s nevôľou a označil ich za škodlivé. Dianie na Ukrajine nedávno prirovnal k občianskej vojne v Španielsku v 30. rokoch minulého storočia a poukázal na vtedajšie intervencie okolitých krajín. Za východisko z krízy označil parlamentné voľby, ktoré sa v krajine uskutočnia koncom októbra. 

 

Juhovýchodné oblasti Ukrajiny sa po februárovom zvrhnutí proruského prezidenta Viktora Janukovyča stali dejiskom nepokojov a násilia medzi silami lojálnymi novej vláde v Kyjeve a proruskými povstalcami. Moskva sa od násilia dištancuje a odmieta obvinenia, že pomáha separatistom. Začiatkom septembra sa obe strany dohodli na dodnes platnom prímerí a podpísali memorandum o podmienkach jeho dodržiavania.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona