Lavrov: Obnovenie rokovaní o jadrovom programe KĽDR je možné, ale žiada si čas

NETKY.SK • 1 Október 2014, 13:22 • 2 min
Lavrov: Obnovenie rokovaní o jadrovom programe KĽDR je možné, ale žiada si čas

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve po stretnutí so svojím severokórejským rezortným kolegom Li Su-jongom uviedol, že obnovenie šesťstranných rokovaní o jadrovom programe KĽDR je možné, ale žiada si čas.

slovakia

left justify in out

Lavrov podľa tlačovej agentúry TASS vyhlásil, že na obnovenie rokovaní je nevyhnutný súhlas všetkých ich aktérov. Hlavnou podmienkou ich obnovenia je dosiahnuť pokojný a vyvážený prístup a nedopustiť náhle kroky, ktoré postoje len polarizujú, uviedol Lavrov. "Situácia je zložitá, ale nie beznádejná," dodal. 
     

Ruský minister spresnil, že názory Moskvy a Pchjongjangu na jeho jadrový program sa "nie celkom zhodujú".
     

Severná Kórea, Južná Kórea, Japonsko, Čína, Rusko a USA začali rokovať v roku 2003 s cieľom zbaviť Kórejský polostrov jadrových zbraní. Rokovania však boli prerušené po tom, čo Pchjongjang vypustil balistickú raketu. 
     

Severná Kórea sa totiž v roku 2005 vyhlásila za jadrový štát. Napriek medzinárodnému nesúhlasu v rokoch 2006, 2009 a 2013 vykonala podzemné jadrové testy.
     

Bezpečnostná rada OSN schválila už celú sériu sankcií namierených proti jadrovému programu KĽDR. Rezolúcie 1718 a 1814 vyzývajú Pchjongjang, aby upustil od jadrových testov a vrátil sa k rokovaniam o zákaze jadrových zbraní na Kórejskom polostrove.
     

Lavrov dnes po rokovaniach v Moskve dodal, že Rusko presadzuje pokračovanie spoločných trojstranných projektov za účasti Ruska a oboch Kóreí - Južnej i Severnej. Spresnil, že nedávno začal fungovať pilotný projekt Radžin , a vyjadril záujem svojej krajiny o realizáciu zámeru na prepojenie Transsibírskej magistrály s Transkórejskou železnicou. Ako ďalšiu možnosť pre spoločné projekty v budúcnosti Lavrov uviedol transport a vývoz elektrickej energie z Ruska do Južnej Kórey cez KĽDR.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies